Romanescu: Piețele trebuie să rămână deschise!

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, cere organismelor abilitate să nu închidă piețele agroalimentare, ca măsură împotriva răspândirii noului coronavirus. Reamintim, la nivel central s-a vehiculat închiderea piețelor, unele voci arătând că o asemenea restricție nu le-ar viza pe cele în aer liber, ci doar pe cele care funcționează în hale.

Până la o decizie finală, Romanescu se opune vehement unei măsuri care ar afecta și mai tare producătorii locali.

Avem obligația să protejăm producătorii autohtoni! Am trecut printr-o perioadă dificilă pentru toată lumea, urmează alta și mai grea și trebuie să facem tot ce este omenește posibil pentru producătorii din agricultură, pentru micii întreprinzători, pentru firmele mici și mijlocii, în general.
Pandemia a afectat deja destul de mult economia națională și cred că, în contextul agravării situației, ar trebui să avem o abordare care să aibă în vedere protejarea acestor întreprinzători. Ei sunt motorul economiei.
Piețele trebuie să rămână deschise! Se pot lua măsuri pentru respectarea regulilor impuse de specialiști, se pot efectua controale periodice, dar blocarea producătorilor locali nu este o soluție. Sper ca Guvernul si Comitetul Județean pentru Situații de Urgență să aibă în vedere acest aspect și să nu ia o hotărâre pripită. Așa cum am făcut și până acum, Primăria Municipiului Târgu Jiu va face tot ceea ce îi stă în putere pentru protejarea cetățenilor. Piețele vor fi dezinfectate periodic și mizez pe responsabilitatea târgujienilor când vine vorba de respectarea regulilor de distanțare’‘, a transmis primarul.

La scurt timp de la transmiterea primului mesaj, edilul a revenit, precizând că în urma unei discuții cu premierul Ludovic Orban, primari ai altor localități și producători, se pot organiza chiar piețe volante, deci oamenii vor putea să își vândă produsele în aer liber.

Pentru protejarea producătorilor autohtoni, în urma discuțiilor pe care le-am purtat acum câteva minute cu premierul Ludovic Orban, a consultărilor cu o serie de producători dar și cu ceilalți primari liberali, putem organiza piețe volante la solicitarea întreprinzătorilor.
Având în vedere măsurile tot mai stricte impuse de pandemie, este absolut necesar să venim în ajutorul producătorilor și de aceea s-a ajuns la această soluție. Ei își vor putea vinde mai ușor produsele, iar cetățenii nu vor fi constrânși să renunțe la fructele și legumele proaspete, naturale, pe care le găsesc doar în piețe.
Așadar, producătorii agricoli sunt încurajați să solicite organizarea unor astfel de piețe. Oricât de dificilă poate deveni situația, putem găsi soluții dacă ne consultăm și mai ales dacă stăm de vorbă cu oamenii și le ascultăm doleanțele”, a precizat Romanescu.