România a depășit Spania la producția de cereale

După o creștere de 9% a cantităților de cereale pentru boabe obținute, până la 20,5 milioane de tone, fermierii români au dus țara noastră pe poziția a patra în rândul celor mai mari producători din UE, anunță economica.net.

România a devansat Spania care a coborât trei poziții.

Oficial, România a produs anul trecut 20,5 milioane de tone de cereale pentru boabe, cu 9% mai mult decât anul anterior, potrivit unei analize a Institutului Național de Statistică (INS). A ajuns astfel al patrulea cel mai mare producător european după Franța (63,8 milioane de tone), Germania (42,5 milioane de tone) și Polonia (35,1 milioane de tone). Tradițioal, producția locală plasa România pe poziția a cincea, după Spania, dar în 2023 aceasta a coborât până pe locul șapte, după o scădere a cantităților obținute cu 34%, până la aproximativ 19 milioane de tone.

Cerealele care au propulsat România cu o poziție mai sus în topul marilor producători de cereale din Europa, cel mai mult a crescut producția de orz, cu 21,4%, până la 2 milioane de tone. Producția de grâu a crescut și ea cu 12% anul trecut, față de anul anterior, până la 9,6 milioane de tone, în timp ce producția de porumb a ajuns la 8,5 milioane de tone, fiind cu 3,9% mai mare decât cea din 2022.

Singura cereală cu producții mai mici în 2023 față de 2022 a fost orezul. Din datele INS, România a produs 30.000 de tone de orez, cu 11,7% mai puțin.

Articolul precedentTârgu Jiu: Încep lucrările! Investiții majore în alte două grădinițe. Anunțul primarului Romanescu
Articolul următorS-au înțeles! Carlos Mora a semnat cu Rotaru. Jucătorul a ajuns sub comanda lui Gîlcă