România a importat net cu 45% mai multă electricitate în 2021 față de 2019. Este al treilea an consecutiv în care ţara noastră nu reușește să-și producă singură electricitatea pe care o consumă. Populația a consumat mai mult anul trecut decât în anul de dinaintea pandemiei: peste 13,8 miliarde kWh (terawați-oră, TWh), cu 11,4% mai mult decât în 2019.
Expertul în energie Răzvan Nicolescu a declarat că România a ratat șansa de a avea prețuri de circa 30% sub mediile europene.
„Un model de piață a energiei funcțional ar fi poziționat prețurile energetice din România cu cel puțin 30% sub mediile europene, dacă ar fi profitat de gradul redus de dependență de sursele externe (printre cele mai mici 3 din UE)”, a estimat Nicolescu.
Apa și vântul au produs mai multă electricitate decât în 2019, iar ponderea cărbunelui, împreună cu gazele, a fost de 37,6% în 2021, față de 40,1% în 2019.
Potrivit analizei, Complexul Energetic Oltenia a produs mai puțin în contextul retructurărilor anunţate şi a obligaţiei de a plăti certificate verzi.
În schimb, ponderea hidrocentralelor a crescut cu aproape 3 puncte procentuale până la 29,2% din total producție și, marginal, și cea a eolienelor, până la 19,1%.
Bulgaria a devenit cel mai mare exportator de electricitate în România, devansând Ucraina și Ungaria – sursele obișnuite de până acum, potrivit unui raport al Transelectrica.