România a importat miercuri neobișnuit de multă energie electrică, potrivit Transelectrica. Datele arată că importurile de electricitate au depășit 2.000 MW orari, ajungând la 2.133 MW, în condițiile în care a existat un consum pentru vârful de seară de circa 7.500 MW.
Producția internă a fost de aproape 5.400MW, ceea ce înseamnă că mai mult de un sfert din consumul de electricitate al țării (respectiv 28%) a provenit din import.
O posibilă explicație a dat-o șeful AFER.
“De regulă, astfel de importuri apar când prețurile din exterior sunt mai mici decât prețurile din România. Asta se întâmplă în general. S-ar putea ca în partea de vest a Europei să fi fost niște condiții meteo mai favorabile pentru regenerabile, pe vânt, și să aibă energie mai ieftină. Dacă energia este mai ieftină, ca o consecință a pieței, este importată. Este o consecință a cuplării piețelor, interconectare, legăturile cu exteriorul care ne permit să facem acest lucru. România a beneficiat de această oportunitate.
Nu este o problemă să importăm la un moment dat, atâta timp cât nu avem probleme cu alimentarea în țară. Dar nu pe termen lung, pentru că 30% este foarte mult. Deci nu este o problemă pentru situații punctuale, care pot apărea la un moment dat”, a declarat, pentru B1.ro, Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România.