România, amendată cu 3 milioane de euro. Tudorel Toader dă vina pe Olguța Vasilescu

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a amendat, joi, România, cu 3 milioane de euro, pentru întârzierea și aplicarea incompletă a regulilor blocului comunitar contra spălării banilor și a finanțării terorismului. Directiva comunitară trebuia transpusă în legislația națională până la data de 26 iunie 2017, iar Tudorel Toader, ministru al Justiției pe atunci, a căutat să se disculpe.

Acesta a transmis că el și-a făcut treaba, însă a fost blocat de colegii din guvern. Pentru STIRIPESURSE.ro, Toader a supus că Lia Olguța Vasilescu, care era ministrul Muncii, nu l-a lăsat să dea OUG.

<<Nu aveți gândire politică>>, mi-a spus Lia Olguța Vasilescu, atunci când s-a opus adoptării OUG pentru transpunerea Directivei privind spălarea banilor. De altfel, ea s-a opus și proiectului de lege!”, a precizat Tudorel Toader.

Reacția Olguței Vasilescu nu a întârziat, aceasta nefiind deloc blândă cu fostul coleg din guvern.

Înțeleg că Tudorel Toader mă amestecă în nerealizările lui ca ministru al Justiției. Am avut multe contre cu el, fiindcă avizele pe ordonanțele de urgență pe care le emiteam ca ministru al Muncii veneau totdeauna cu mare întârziere. Dar habar nu am de vreo directivă pe care trebuia el să o transpună în legislație și înțeleg că oricum subiectul era paralel cu legislația pe muncă. (…)  De altfel, despre OUG pe Justiție aflam toți miniștri doar în ședința de guvern și se pot lua înregistrările din guvern ca să se vadă ca nu am avut vreo legătură cu subiectul. Până mai ieri spunea că îl refuza pe Liviu Dragnea, când i-ar fi cerut vreo OUG. Să înțeleg că îi era mai frică de mine decât de șeful partidului? Ce tare eram și nu știam…”, a replicat fostul ministru al Muncii.

Este pentru prima dată de la aderarea la UE când România a fost condamnată de Curtea de Justiție să plătească sancțiuni pentru netranspunerea legislației europene în legislația românească.