România de azi: Comisari ai Gărzii de Mediu bătuți și sechestrați de un primar: L-a lovit cu pumnul în figură

Șeful Comisariatului Județean de Mediu Tulcea, Dorin Meran, și un alt comisar au fost bătuți, înjurați, amenințați și apoi sechestrați de către primarul localității Smârdan din județul Tulcea, Vasile Mărculescu, transmite Garda Națională de Mediu.

În data de 12.04.2023, comisarul șef al Comisariatului Județean Tulcea, împreună cu un alt comisar, s-au deplasat la societatea VITAGRO SRL din localitatea Smârdan pentru a verifica o sesizare potrivit căreia, pe amplasamentul acestei societăți, sunt arse deșeuri, poluarea fiind resimțită până în zona Municipiului Brăila. La fața locului, reprezentanții GNM au constatat mai multe nereguli, printre care și urme recente de arderi de deșeuri. În timp ce erau efectuate verificările, pe amplasament a apărut și administratorul de facto al societății VITAGRO SRL, care nu era altul decât primarul localității Smârdan… Acesta i-a agresat verbal pe cei doi comisari și l-a lovit cu pumnul în figură pe comisarul șef, încercând să îi smulgă telefonul cu care acesta a făcut poze în incinta fermei. Ulterior, comisarii GNM au fost sechestrați pe amplasamentul societății, iar primarul localității Smârdan a refuzat să îi elibereze și a continuat să profereze amenințări și injurii la adresa lor, inclusiv în prezența polițiștilor de la Poliția Smârdan, sosiți la fața locului printr-un apel la 112.

Dincolo de aceste fapte, care fac obiectul unui dosar penal, cercetările dispuse de procurori, la fața locului, (efectuate cu mandat de percheziție pus în executare în data de 13.04.2023), au arătat că primarul avea <<motive întemeiate>> să se opună controlului GNM la firma VITAGRO SRL (deținută de fiul său), întrucât au fost constatate nereguli grave, dintre care menționăm:

 Ferma destinată creșterii animalelor (vaci și oi) funcționa fără autorizație corespunzătoare, fiind executate lucrări și instalații de gospodărire a apelor fără avizele necesare (sistemul hidrotehnic era amplasat ilegal).

 Pe amplasament, erau îngropate diferite deșeuri în amestec, constând în: resturi vegetale, gunoi de grajd, deșeuri menajere, filtre uzate de ulei, deșeuri reciclabile de Pet-uri si folie, în cantități semnificative, care erau parțial incendiate. De asemenea, erau depozitate deșeuri auto, metalice și de plastic, anvelope și acumulatori auto, aruncate „la grămadă”, în apropierea unor saci cu substanțe chimice folosite în agricultură, care prezentau un risc ridicat de explozie.

 În zona de alimentare a vehiculelor, s-a constatat existența unor bazine de depozitare pentru combustibil și produse petroliere, precum și butoaie, parțial încarcăte cu ulei auto, ambalaje contaminate cu ulei uzat si filtre de ulei uzat.

Totodată, a fost depistat un canal de acumulare a apelor uzate (în lungime de 50 m) plin cu dejecții animaliere și deșeuri municipale.

 În proximitatea fermei, a fost constatată o cantitate semnificativă de deșeuri depozitate ilegal pe terenul care aparține UAT Smârdan.

În acest caz, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a dispus punerea în mișcare a unei acțiuni penale față de autorii acestor fapte, pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj calificat, lipsire de libertate și mai multe infracțiuni de mediu”, au precizat, miercuri, reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu.

Articolul precedentDIICOT: Gorjeni reținuți pentru trafic de persoane, proxenetism, trafic de droguri de mare risc și spălarea banilor
Articolul următorMinistrul austriac al Internelor: S-au făcut progrese bune, dar mai este cale lungă