România este în risc sanitar. Rata mortalității, a treia cea mai ridicată din UE. Bolile care doboară românii

România se află într-o zonă de risc sanitar şi are nevoie urgentă de peste 50.000 de asistenți medicali. lnstitutul Național de Statistică arată că populația vârstnică a țării noastre a depășit-o cu peste 20% pe cea tânără, cu vârste de până în 14 ani, iar trendul este ascendent.

Numărul bătrânilor de peste 65 de ani a trecut de 3,8 milioane de persoane (17,5% din total), în timp ce numărul copiilor este de numai 3,19 milioane (14,5%), conform Frames.
În țara noastră ,,rata mortalității evitabile este a treia cea mai ridicată din UE, principalele cauze ale acesteia fiind bolile cardiovasculare, cancerul pulmonar și decesele cauzate de consumul de alcool. Mortalitatea din cauze tratabile este de peste două ori mai mare decât media UE și include decesele cauzate de cancer de prostată și mamar care pot fi tratate’’, arată raportul State of Health in the EU – România 2021, realizat de Comisia Europeană.
De asemenea, speranța de viață în România este printre cele mai scăzute din Europa.

Nevoia de personal din clinici, din spitale, din cabinetele medicale din țară este uriașă și va crește semnificativ în următorii ani, pe măsura accentuării îmbătrânirii populației. Chiar dacă numărul angajaților pregătiți de noi și de alte instituții a crescut în ultimii ani, pe fondul migrației, multe dintre domeniile sanitare se confruntă cu o criză acută de personal, astfel că, raportându-ne la nivelul populației, mai avem nevoie de cel puțin 50.000 de asistenți medicali”, a declarat Aurelia Șova, directorul Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”.

Potrivit datelor Eurostat, în pofida creșterii numărului de angajați în ultimul deceniu, numărul de medici și asistenți medicali rămâne cu mult sub mediile UE. În 2019, existau 3,2 medici practicanți la 1 000 de locuitori, acest raport fiind unul dintre cele mai scăzute din UE (media UE fiind de 3,9) și 7,5 asistenți medicali la 1 000 de locuitori (media UE fiind de 8,4).

Articolul precedentScandalos! Hocheiștii din echipa României au cântat imnul ”Ținutului Secuiesc”. Ministrul Barna, atitudine sfidătoare
Articolul următorDeputat: Se pot reajusta angajamentele din PNRR. Până atunci, trebuie să realizăm reforma pensiilor din România