Țara noastră continuă să fie exportator net de energie electrică în 2023, pe fondul reducerii consumului și a unor resurse bune pentru hidrocentrale și turbinele eoliene, care compensează scăderea producției centralelor pe cărbune, transmite economica.net.
Potrivit datelor Transelectrica, producția totală de energie electrică a României a fost, în lunile ianuarie și februarie 2023, de peste 10 TWh, iar consumul net a fost de aproape 8,9 TWh. De aici, țara noastră a fost exportator net de energie electrică în primele două luni ale anului, cu un sold pozitiv export-import de aproape 1,2 TWh, conform aceleiași surse.
Situația s-a menținut și în luna martie.
Potrivit unui raport Petrom, “Conform datelor disponibile la acest moment din partea operatorului de sistem, consumul național de electricitate a scăzut cu 10% în T1/23 comparativ cu același trimestru al anului 2022, în timp ce producția națională a crescut cu 4%, Romania trecând la o poziție de exportator net de energie electrica in T1/23, de la importator net de energie electrică în T1/22”.
Cine și câtă energie a produs:
Date oficiale ale Transelectrica arată că dintre cei 10 TWh de electricitate produși în ianuarie și februarie, 1,8 TWh au fost produși de centrala nucleară, 2,8 TWh în hidrocentrale, 3,4 TWh în termocentrale (dintre care 1,13 TWh în centralele pe lignit și doar 56 GWh în grupurile pe huilă, iar restul în cele pe gaze), iar aproape 2 TWh în regenerabil, dintre care 1,74 TWh în eolian, 76 GWh în centralele pe biomasă și 146 GWh în fotovoltaic.