S-a rupt cuiul! Se triplează amenzile, iar ”nimicurile” pot însemna muncă pentru comunitate sau închisoare

Un proiect de lege, trecut tacit prin Senat, prevede majorarea de până și de trei ori a unor amezi, dar și, în unele situații, transformarea a câtorva sancțiuni contravenționale în pedepse cu zile de muncă în folosul comunității sau închisoare. În fapt, este vorba de o intenție de modificarea a Legii 61/1991, act normativ ce face referire la încălcarea unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Conform proiectului, care are nevoie de votul final din Camera Deputaților, principalele noutăți sunt:

  •  Se majorează de trei ori amenzile ce se aplică pentrul refuzul unei persoane de a da relații pentru stabilirea identității sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliției la cererea ori invitația justificată a organelor de urmărire penală sau de menținerea ordinii publice . În aceste situații erau prevăzute amenzi între 100 și 500 de lei, în noul proiect aceste sunt cuprinse între 300 și 1.500 de lei. 
  • Amenda pentru organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizare de aparatură muzicală la intensitate de a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiul neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau caracter social, în mediul urban, va crește de la 500-1.500 de lei la 2.000-3.000 de lei. În cazul repetării acestei contravenții, în interval de 24 de ore, se va aplica o nouă amendă de la 3.000 la 6.000 de lei sau va fi impusă prestarea a 100-150 de ore de muncă în folosul comunității.
  • Persoana care după ce a fost avertizată, împiedică în mod nemijlocit organul de poliție publică de a-și îndeplini, în condițiile legii, obligațiile de serviciu referitoare la legitimarea, controlul corporal, bagajelor, vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliției ori al altui organ de stat constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă.