S-a votat! Peste zece mii de profesori riscă să rămână fără serviciu

Zeci de mii de profesori ar putea rămâne pe drumuri după ce proiectul de lege pentru modificarea Legii educației privind reducerea orelor pe care elevii le petrec la școală a trecut luni de Senat, care este cameră decizională.  Proiectul de lege arată că numărul mediu de ore pe săptămână prevăzut în planurile cadru va fi de 20 de ore la clasele primare. La gimnaziu numărul mediu de ore va fi de 25 de ore pe săptămână, iar la liceu numărul mediu va fi de 30 de ore săptămânal.

Potrivit hotnews.ro, sindicaliştii din învăţământ atrag atenţia că între 15.000 – 20.000 de cadre didactice ar putea rămâne fără obiectul muncii.

Ne exprimăm convingerea că viitorul Guvern, indiferent de culoarea politică, va corecta această modificare ce afectează profilul de formare, conținuturile educaționale, modalitățile de predare – învățare și evaluare, încadrarea cu personal, modificarea planurilor cadru, a programelor școlare și a manualelor școlare”, se arată într-un comunicat de presă al Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași.

Fost sindicalist şi ministru al Educaţiei, Liviu Marian Pop (senator PSD) a căutat reducerea masivă a cheltuielilor din învăţământ, iar de aici această iniţiativă legislativă. De altfel, preşedintele Iohannis a respins actul normativ şi l-a trimis în Parlament pentru rediscutare, însă demersul şefului statului nu a dus la nicio schimbare.

Modificarea normelor didactice aferente încadrărilor personalului didactic din învăţământul preuniversitar necesită o evaluare prealabilă a impactului asupra resursei umane din educaţie”, transmitea Administraţia Prezidenţială.

În prezent, legea educaţiei prevede că numărul de ore minim şi maxim este stabilit de ministrul Educaţiei prin ordin de ministru. Astfel, elevii de la clasa pregătitoare învață 19-20 de ore pe săptămână (au maximum un opțional), cei de la clasele I, a II-a și a III-a au minimum 20 – maximum 21 de ore, iar la clasa a IV-a elevii au minimum 21 de ore și maximum 22 de ore. Elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână.