Sâmbătă, zi de înfrânare a poftelor. Ce nu este bine să faci în ziua tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul

Tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul este prăznuită în data de 29 august. Este o zi înscrisă cu roșu în calendarul bisericesc. Ziua de 29 august este o zi de post, indiferent de ziua săptamanii în care cade. Postul înseamnă abținerea de la mâncarea „de dulce”, adica lapte, ouă, carne, pește și derivate ale acestora, dar și o înfrânare a faptelor și a gândurilor noastre păcătoase.

Biserica ne cere să postim în această zi pentru a nu ne asemană cu Irod, care a cerut ca Salomeea să-i danseze și drept răsplată i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezătorul, iar pe de alta parte, ca sa ne asemănăm cu viata înfrânată a lui Ioan.

 

Tradiția spune că, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru în care sunt permişi doar struguri şi apă. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului. Ni se cere să postim ca să nu ne asemănăm cu Irod, care din cauza ospăţului fără măsură, a cerut ca Salomeea să-i danseze şi drept răsplată i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezatorul.

Nu se mănâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului.

În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi. Se mai spune că din această zi începe şi frigul toamnei aşa cum fiecare om este cuprins de friguri, de fapt, frisoane, când află felul în care a fost să moară Sfântul Ioan Botezătorul.