Scrisoare deschisă: Comunitatea pescărească solicită autorităților liber la pescuit

O bună parte din ”comunitatea pescărească” cere primului ministru, Ludovic Orban, liber la pescuitul sportiv, imediat cu intrarea în vigoare a măsurilor de relaxare anunțate după 15 mai. Printr-o scrisoare deschisă, premierului i se arată importanța economică și socială a acestei activități, inițiatorii demersului sperând la înțelegere din partea guvernului.

Scrisoare deschisă:

În atenția Guvernului României

Domnule Prim-Ministru Ludovic Orban,

În contextul pandemiei generata de Coronavirusul Covid-19, vă supunem atenției această scrisoare deschisă, întocmită pentru a vă aduce la cunoștință problemele cu care se confruntă sectorul pescuitului sportiv/recreativ și implicațiile de natură economică generată de această pandemie.

În argumentarea acestei scrisori am avut în vedere atât factorii economici și sociali dar mai ales factorul psihologic, cu impact major asupra acestui sector de activitate.

Comunitatea pescarilor din Romania, generează anual sume importante la bugetul țării, sume provenite din comerțul cu amănuntul al articolelor de pescuit, impozite și taxe, chirii, licențe de acvacultură, etc.

Sunt mii de firme cu domeniu principal de activitate, comerțul articolelor de pescuit. Sunt mii de zone piscicole cu administrare privată sub organizare juridică, cu taxele plătite către stat. Sunt mii de locuri de munca afectate în aceste sectoare.

Mare parte a acestor afaceri private au ajuns în pragul incapacității de plata a salariilor către angajați, din cauza reglementarilor restrictive privind deplasarea, în special acele amenajări piscicole care au fost dezvoltate pentru desfășurarea activității de pescuit sportiv/recreativ.

În acest domeniu nu s-a putut opta pentru trimiterea angajaților în somaj tehnic de către administratori, pentru ca asta ar fi însemnat sa rămână nesupravegheate suprafețele piscicole sau anexele acestora.

Această perioadă prelungită de inactivitate economică a venit după o perioada de iarnă la fel de inactivă prin specificul anotimpului, în care veniturile amenajărilor piscicole au fost oricum aproape de zero. Cu toate acestea, chiriile, taxele, impozitele precum și salariile angajaților au trebuit să fie plătite.

Comunitatea pescarilor, înțelege situația generată de aceasta pandemie și vă asigurăm că am respectat restricțiile impuse prin ordonanțele militare.

Activitatea de pescuit sportiv/recreativ considerăm că se poate încadra cu ușurința chiar și în reglementările ordonanțelor militare, cu respectarea unui set de reguli și măsuri menite a reduce la zero riscul infectării cu Covid-19.

Considerăm ca este nevoie ca măcar activitățile economice cu un risc scăzut de infectare, să se poată desfășura în condiții de siguranță, pentru a putea permite oamenilor sa revină la joburile lor, pentru a se putea relansa activitatea economică.

Din punct de vedere social și psihologic, activitatea de pescuit sportiv/recreativ ar trebui să fie permisă, ținând cont că se desfășoară în aer liber, prezintă un risc foarte scăzut de contaminare cu virusul COVID-19.

Această activitate reprezinta o modalitate de relaxare mentală dar și un mod sănătos de activitate fizică, fiind recunoscută în multe state europene și nu numai, ca un tip de terapie de relaxare, cu efecte benefice în această perioadă extrem de tensionată și de complicată. Avem exemplul Ungariei, unde pescuitul individual recreativ este permis inclusiv în perioada stării de urgență.

Argumente

• Pescuitul sportiv/recreativ se desfășoară în aer liber, în zone piscicole unde există risc scăzut de infectare colectivă, date fiind spațiile enorme dintre standurile de pescuit (minim 10 metri).

• Pescuitul sportiv/recreativ susține o activitate economică cu risc scăzut de infectare.

• Pescuitul sportiv/recreativ se desfășoară la o distanta de siguranța de cel putin 10 metri între standuri.

• Pescuitul sportiv/recreativ se desfășoară individual sau în grupuri foarte restrânse de 2-3 persoane pe suprafața unui stand.

• Pescuitul sportiv/recreativ reprezintă o excelentă terapie de relaxare după o lunga perioada de izolare la domiciliu.

• Pescuitul sportiv/recreativ se poate desfășura cu respectarea regulilor de distanțare sociala și în deplină siguranța.

• Pescuitul sportiv/recreativ reprezinta o activitate fizica atat de necesara dezvoltarii sanatoase.

• Pescuitul sportiv/recreativ nu numai ca nu reprezintă o activitate de risc, ci respectă toate prevederile OMS in ceea ce privește distanțarea socială (1.8m ) prin însăși configurația locațiilor de pescuit, a regulilor de pescuit stipulate în regulamentele amenajărilor piscicole cu mult înainte de pandemie.

Reguli sustinute si recomandate:

1. Pentru sporirea sigurantei, propunem ca standurile de pescuit sa fie delimitate la o distanta de minim 10 metri.

2. Acolo unde distanta dintre standuri este mai mica de 10 metri, ocuparea standurilor se va face lasand un stand liber intre pescari.

3. Sustinem si recomandam plata prin metode electronice, cu cardul, contactless, sau prin transfer bancar.

4. Sustinem si recomandam interzicerea altor activitati in afara pescuitului.

5. Recomandam ca pescuitul sa se faca individual pe stand in aceasta perioada sau insotit de maxim un insotitor.

6. Administratorii au obligatia de a veghea la respectarea acestor recomandari.

Încheiere:

Domnule Prim-Ministru, în încheiere dorim sa vă reamintim că pescuitul este o activitate individuală care nu implică contact direct cu alte persoane, de asemenea, este o activitate care poate fi făcută respectând măsurile de distanțare socială. Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm sa luați în considerare aceste argumente atunci când veți decide măsurile de relaxare după data de 15 Mai.

Aceasta scrisoare deschisă este publică iar semnatarii acesteia au luat la cunoștință și sunt de acord cu textul acesteia

Articolul precedentGorjul a ajuns la 55 cazuri COVID-19. O sută de salariați ai Spitalului Județean, în izolare
Articolul următorImagini! Accident cu două victime