Se decide: Internare în spitale private, cu parte din costuri suportate de stat

Un proiect de ordonanță de urgență, care prevede că românii care vor să se interneze într-un spital privat vor plăti doar o parte din costuri, iar statul va acoperi o parte din sumă, va fi discutat, joi, în ședința Executivului. Dacă se aprobă, măsura intră în vigoare de la 1 iulie.

Proiectul de OUG vizează deocamdată doar internările în spitale private, nu și consultațiile la cabinetul medicului și nici analizele și investigațiile medicale. Coplata ar putea fi introdusă și pentru aceste servicii, însă în anul 2022.

Astfel, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va deconta și la privat suma pe care o decontează pentru serviciile medicale respective în spitalele de stat, dar și tariful pe ziua de internare în spitalul de stat, iar diferența față de prețul din spitalul privat va fi suportată de pacient, din buzunar.

Serviciile medicale pentru care asiguraţii plătesc contribuţie personală, modalitatea şi condiţiile acordării acestora, precum şi procedura de stabilire a nivelului contribuţiei personale urmează a fi stabilite prin contractul-cadru, aprobat prin hotărâre a Guvernului.

Prin această măsură, Casa de Asigurări de Sănătate vizează transparentizarea tarifelor pentru serviciile medicale.