Sâmbătă, 9 martie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Mucenici din Sevastia. Aceștia erau 40 de soldați creștini, aflați în slujba împăratului păgân Licinius. Potrivit izvoarelor istorice, în anul 302, Agricolae, guvernatorul Armeniei, aflând despre credința lor, le-a ordonat să își renege crezul și să se închine idolilor. Mucenicii au refuzat și, furios, Agricolae a poruncit întemnițarea lor pentru 8 zile. Guvernatorul a sperat că în urma torturii sau a ademenirii cu diverse daruri creștinii au să cedeze. Văzând că nu are sorți de izbândă, Agricolae i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Înspăimântat, unul dintre mucenici a spus că renunță la creștinism, dar în clipa în care a fost scos din lac a murit pe loc. Locul lui a fost luat imediat de un soldat, spre supărarea guvernatorului care încă mai credea că îi poate determina să renunțe la rânduielile creștine. În timp ce toți așteptau moartea oștenilor lui Hristos sau o încercare de împotrivire a acestora, au avut loc evenimente remarcabile: apa lacului s-a încălzit, topindu-se gheața, iar din cer 40 de cununi strălucitoare s-a pogorât asupra mucenicilor. Agrigolae, cuprins de furie, a ordonat uciderea mucenicilor, poruncind să le fie zdubite fluierele picioarelor, iar apoi să fie lăsați să moară.
Tradiții și superstiții de Mucenici:
- la țară, agricultorii pornesc simbolic plugul, pentru a marca semănatul. Se spune că dacă semeni pe 9 martie rodul e de 40 de ori mai bogat.
- tradiția de a bea 40 sau 44 de pahare este o remeniscență a sărbătorilor bahice din antichitate. Cine nu bea toate paharele, trebuie să guste sau să fie stropit cu vin.
- există credința că în noaptea de ”Măcinici” se deschid mormintele și Porțile Raiului, așteptarea spiritului morților făcându-se cu focuri aprinse și mese întinse
- are loc purificarea oamenilor, vitelor și construcțiilor prin afumarea lor cu tămâie, cârpe aprinse și apă sfințită
- are loc ”retezarea stupilor”
- se pregătesc 40 de colaci (mucenici) pe care îi împarți, după ce au fost sfințiți de preot, la slujbă.
- se evită treburile casnice, cusutul, spălatul sau curățenia.
Atenție! Ziua Sfinților Mucenici din Sevastia, potrivit unei superstiții, este ziua onomastică a tuturor celor ce nu au nume de sfinți.