Sistemul Național de Transport gaze naturale, aproape de pre-alertă

 

În a doua zi de Crăciun, consumul total de gaze al României a fost de 35 de milioane de metri cubi, similar unei zile de vară, a anunțat economedia.ro

Sistemul Național de Transport este aproape de pre-alertă, linepack-ul (care indică ce cantitate de gaze se află propriu-zis în conducte) fiind la 80,2 milioane mc, foarte aproape de indicatorul 81 milioane mc, care aduce pre-alerta. La 83 de milioane mc, începe alerta, când există pericolul să explodeze conducte, din cauza presiunii prea mari a gazelor.

S-a ajuns aproape de pre-alertă întrucât este un consum prea mic pentru cantitățile de gaze care se află în conducte. Marea industrie energointensivă este aproape închisă cu totul, cu ultimul mare consumator, Azomureș, sistând de curând producția.

Nici populația, nici sistemele de termoficare nu consumă prea mult, fiind cald pentru această perioadă.

Situația permite și exportul: 0,6 milioane de metri cubi pleacă în Ungaria. Importul se menține la niveluri reduse, din Bulgaria intrând 3,8 milioane de metri cubi (sunt contractele în derulare ale traderilor).

Producția locală este de 24 milioane metri cubi, din depozite, care sunt pline la 87% din capacitate, se extrag 7,1 milioane metri cubi.

Articolul precedentMETEO: Directorul ANM anunță cum va fi vremea în prima săptămână din 2024
Articolul următorDouă cluburi mari ale României vin la Târgu Jiu, pentru meciurile cu CSM, înainte de Anul Nou