Șomaj tehnic în sistemul public! 15 zile la serviciu, 15 zile acasă, mecanism pentru parte dintre bugetari

Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri seara, că guvernul pregătește un mecanism prin care salariații din sectorul public vor lucra 15 zile, după care vor sta acasă 15, urmând să fie remunerați conform prevederilor șomajului tehnic.

Pregătim o reglementare în domeniu. Aici, în primul rând, trebuie să vă spun că sunt zone publice, care nu pot fi afectate, în care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare. Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcții de sănătate publică, ambulanțe, unități primiri urgențe. De asemenea, nu putem afecta zona MAI, cu toate efectivele de jandarmi, pompieri, polițiști. De asemenea, nu putem afecta zona militară. De asemenea, sunt mai greu de afectat zone, cum e zona Ministerului Muncii și Protecției Sociale, pentru că ANOFM este implicată direct în procesarea și în acordarea sumelor necesare pentru șomajul tehnic, pentru angajații care beneficiază de șomaj tehnic. Deci sunt sectoare publice, care sunt extrem de încărcate, unde nu putem să luăm astfel de măsuri similare cu șomajul tehnic. În alte sectoare publice ne-am gândit la un mecanism, pe care îl vom introduce într-o reglementare, care ține oarecum și de o evitare a riscului de răspândire a virusului. Un mecanism relativ simplu, în care împărțim angajații în două – angajații sunt gândiți în cele două părți egale, fiecare parte să poată să mențină funcționalitatea instituției publice. Jumătate din angajați lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de șomaj tehnic – plătiți la fel cum sunt plătiți cei din șomaj tehnic, cu 75% – restul de 15 zile vin la muncă ceilalți, care au stat în șomaj tehnic perioada respectivă”, a declarat Orban, miercuri seară, la B1 TV.

Primul ministru a precizat că măsura se va aplica și în administrația locală, în toate instituțiile publice, chiar în unitățile care nu sunt în subordinea guvernului. Orban a arătat că în cazul apariției unor persoane infectate cu Covid-19, într-un astfel de sistem de lucru, are cine asigura continuitatea activităților.

Articolul precedentFără concursuri în spațiile folosite de salariații Primăriei Târgu Jiu
Articolul următorRaed Arafat: Nu putem risca să relaxăm măsurile prea devreme. Vedem după Paște