Speculații: Moțiunea de cenzură se votează în septembrie, Orban mai stă trei săptămâni

Partidul Social Democrat a depus, luni, moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban, însă, potrivit unor speculații, demiterea în sine s-ar încerca în luna septembrie, la circa trei săptămâni de la demersul politic. Documentul ar urma să fie citit în această săptămână, joi, în Parlament.

Au fost discuții despre data de 7 septembrie. Miercuri vom avea o ședință CEx și vom stabili exact” au precizat surse Digi 24.

Foarte posibil, social-democrații vor încerca să evite eventuale probleme de neconstituționalitate, pentru că în Constituție se precizează că moțiunea de cenzură poate fi inițiată o singură dată pe sesiune parlamentară.

Liberalii susțin că în sesiune extraordinară, situație în care se află acum Parlamentul, nu poate fi adoptată o moțiune de cenzură, poziție avută chiar de primul ministru Ludovic Orban.

Nicio moțiune de cenzură, în ultimii 30 de ani, nu a fost depusă în vacanța parlamentară. (…) Și-au pierdut complet busola, nu mai sunt în stare să citească Constituția”, a declarat premierul.

Și senatorul PSD Eugen Teodorovici, pretendent la șefia partidului, dă de înțeles că moțiunea va fi votată în septembrie, sugerând că depunerea ei ar fi un joc de imagine al lui Ciolacu, chiar înaintea Congresului în care se va alege o conducere statutară.

A înțeles cineva dacă moțiunea de cenzură fluturată înaintea Congresului, dar a cărei procedură de vot a fost prelungită până în septembrie, este un mijloc sau un scop în sine?
De ce, dacă era o #prioritate a PSD și o primă versiune de text exista cu mult timp în urmă, nu s-a mers pe urgentarea procedurii de vot? Sunt prea multe întrebări legate de intențiile reale și credibilitatea acțiunilor acestei conduceri a PSD, o conducere ilegitimă și la fel de culpabilă ca cei ce distrug această țară de mai bine de 10 luni!”, a transmis, pe pagina de socializare, fostul ministru de Finanțe.