Strategie? Șeful PSD Maramureș spune că referendumul nu are putere legislativă, este CONSULTATIV

Gabriel Valer Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș și al PSD local, a reacționat la DIGI 24 imediat după ce președintele Iohannis a anunțat temele referendumului din 26 mai. Acesta consideră că grațierea și aminstia sunt doar ciorbe reîncălzite, mai mult, președintele încearcă să blocheze prerogativele guvernului și parlamentului. Întrebat, concret, prerogativele cărei instituții ar fi blocate, Zetea a spus cu subiect și predicat că un referendum nu poate interzice nici grațierea, nici amnistia, nici altceva.

”Dar nu se interzice! Încă o dată: Nu se interzice. Pentru că este vorba despre un referendum consultativ. Nu are nicio putere acest referendum în ceea ce privește legislația (…) Eu vă spun că acest referendum, care nu este modificare a Constituției, este la fel cu cel făcut de președintele Traian Băsescu pentru 300 de parlamentari. Același tip. Eu nu știu să fie 300 de parlamentari în România. Deci un referendum consultativ nu are puterea de a schimba legea”, a spus președintele PSD Maramureș.

Social-democratul consideră că vâlva creată în jurul evenimentului nu este altceva decât o modalitate prin care președintele Iohannis face campanie electorală partidelor din opoziție.