Târgu Jiu: Bolnavii internați la Spitalul Județean, hrăniți cu gem din Egipt și unt din Polonia

Pacienții Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu au primit la micul dejun unt din Polonia și gem din Egipt. Mirați, oamenii se întreabă dacă au dispărut alimentele respective din România, însă managerul interimar al unității spitalicești, Dumitru Vienescu, a explicat că este vorba de o licitație publică, iar câștigătorul trebuie să respecte cerințele caietului de sarcini care nu impune de unde să fie aduse produsele, ci doar anumite tarife și un standard calitativ.

Șeful spitalului amintește de un lot de produse primit în luna ianuarie, însă bolnavii ne-au semnalat că au primit alimentele în cauză săptămâna trecută.

Spitalul Județean a derulat licitația publică deschisă la sfârșitul anului 2019. Ofertantul câștigător este un distribuitor din Vâlcea. Acest distribuitor deține autorizație de distribuție și certificat de calitate. A fost o perioadă din luna ianuarie, când un lot a venit din Egipt, pentru gem, și untul din Polonia. În momentul de față vine din România, dar noi nu putem să condiționăm unui distribuitor de unde să aducă aceste produse. Important e să aibă certificat de calitate, să fie conforme cu caietul de sarcini și să fie în termenul de valabilitate, fiind verificate de Comisia de recepție pentru a respecta aceste cerințe”, a spus jurnaliștilor Vienescu.

Spitalele primesc sume foarte mici pentru hrana suferinzilor, și cum trebuie să se încadreze în baremele impuse, licitațiile sunt câștigate de societăți care oferă variante ce permit instituțiilor medicale să se încadreze în alocația de hrană stabilită la nivel național.

Aceste meniuri diferă de afecțiunea fiecărui pacient. Sunt cheltuieli mai mari pentru afecțiunile de diabet, și anumite cheltuieli care sunt stabilite pentru comun, dar, ca medie, undeva la 8-8,5 lei/zi pe pacient. Fără a lua în calcul cheltuielile implicate de personal și alte cheltuieli indirecte”, a precizat managerul interimar.