Târgu Jiu: Nu şi-au primit banii! Protest al profesorilor

Protestele din învăţământ au ajuns şi în Gorj.  Joi, la Liceul Auto “Traian Vuia” din Târgu-Jiu, cadrele didactice au refuzat să mai intre la cursuri și au rămas în curte. Principalele nemulţumiri ale profesorilor au fost legate de neplata orelor suplimentare. De pe cardurile dascălilor lipsesc aproximativ 300 de lei, bani daţi  în funcţie de vechime sau grade didactice. Mai grav este că profesorii susţin că nu le-au fost plătite nici măcar contribuţiile către stat. “Meseria de dascăl este una frumoasă şi trebuie să fii demn, nu trebuie să-ţi cerşeşti banii, nu trebuie să fii umilit, nu trebuie să te gândeşti că nu ai în ce să te îmbraci. Trebuie să ai prestanţă în faţă eleviilor, trebuie să ne lase demnitatea de a fi profesori. Suntem printre puţinele şcoli care nu am primit aceşti bani. Dacă ministerul nu dădea tuturor profesorilor din România, era normal să ne conformăm, dar nu e normal ca unele şcoli să primească, e chestie de corectitudine faţă de toate cadrele didactice. Nu intrăm la ore până nu vom avea banii pe card”, a spus un cadru didactic.

Profesorii de la “Traian Vuia” au arătat cu degetul şi către inspectorul şcolar general Ion Işfan, despre care au spus că îi tratează cu dispreţ şi chiar a acţionat “la intimidare”.
“Atitudinea inspectorului general a fost una sfidătoare. Orice discuţie am avea, dânsul nu ne consideră colegii dumnealui. Se crede un Dumnezeu pentru dascălii din Gorj şi de la dânsul în jos, nimeni nu trebuie să sufere. Toţi profesorii sunt speriaţi. Au trimis o brigadă ca formă de represalii. «Adică, îndrăzniţi să protestaţi? Atunci, haideţi să vedeţi ce o să vă facm noi». Vor să facă consemnări în condică, procese verbale, astfel încât să încerce să ne desfacă contractele de muncă”, au reclamat profesorii. Aşa cum era de aşteptat, Ișfan a negat acuzaţiile care i se aduc, declarând că astfel de controale se fac în fiecare an, în această perioadă. În schimb, inspectorul şcolar general a spus că are sesizări, de la alte cadre didactice, că în Liceul Auto nu s-ar face ore.“Consider că nu erau niciun fel de motive să se facă acest protest. Nu sunt probleme cu banii, banii sunt suficienţi, dar, încă o dată, atrag atenţia tuturor că nu pot fi plătite ore neefectuate. Fiind perioadă de sfârşit de semestru, verificăm, monitorizăm modul în care este respectată legislaţia din învăţământ. Sunt activităţi specifice învăţământului preuniversitar”, a declarat Işfan la un post de radio local. Directoarea unității de învățământ, Alina Dănăricu, şi-a exprimat convingerea că dascălii îşi vor primi, până marțea viitoare, banii pe orele suplimentare.

Articolul precedentFost prefect de Gorj, potențial candidat pentru postul de primar al municipiului Târgu Jiu
Articolul următorLiber la mare, prețurile sunt mici și foarte mici. A început programul ”Litoralul pentru toţi”