Tineret, mândria țării, la sapă! Ministrul Agriculturii vă oferă șansa de a vă asigura hrana

Citesc.

Relatări despre vizita la Gorj a domnului Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii. Încerc să aflu ce caută pe la noi, ce îl aduce pe aici, dincolo de comunicatele emise de organizația județeană a PSD, sigur, prin liderii ei, cei care nu puteau scăpa așa prilej propice, cred dumnealor, promovării. Unei bune imagini publice, se înțelege.

Titlu: ‘Tinerii, îndemnați să se întoarcă la sat. <<Facebook-ul nu ne dă de mâncare niciunuia dintre noi>>
Cotidianul Gorjeanul.

Material așezat, condensat, jurnalistul lasă, în rânduri, principalul actor, aka domnul șef de la agricultură, să se manifeste, să ne transmită ideile, planurile și obiectivele domniei sale.

Iar domnul Chesnoiu, fost ofițer la doi și un sfert, ne spune:

Citat:

Trebuie să menținem și să încurajăm în continuare gospodăria țărănească, pentru că atâta timp cât vom mai avea gospodari și țărani care își pot produce necesarul de hrană în gospodăria proprie și poate, de ce nu, un mic excedent de producție să meargă să fie comercializat pe piețele locale, atunci va trebui să venim cu aceste programe destinate lor. Vrem să atragem cât mai mulți tineri în mediul rural și cu cât vom reuși să reducem decalajele dintre urbanul mic și mediul rural, cu atât vom da șansa tinerelor generații să se reîntoarcă în zona rurală”. 

Urmat de alt citat:

Este ideal ca tinerii să aibă gospodăria lor proprie, unde își pot planta și însămânța legumele necesare, să își crească animalele pentru consumul propriu, astfel încât să devină independenți”. 

Sincer, parcă gâdilă vorbele astea, simt că transmit o oarecare nostalgie ce ne vizează bunicii sau părinții. România de odinioară, pe care, de atâtea ori, o căutăm, o punem în icoană, alături de chipul bunilor noștri duși.

Dincolo de frumosul tablou mental, se percepe, însă, și un pic de șiretenie.

De natură electorală.

Discursul atinge orgolii și concepții, gen: Da, da! Să pună mâna pe muncă, să nu mai bată bulevardele fără rost. Că și noi am muncit. Aveam serviciu și mergeam la cules de porumb. Bravo, domnule ministru! Așa, da! La muncă!”.

Lăsăm subliminalul mesajului, revenim la realități.

Ce nu văd, ce nu găsesc, deși caut, cuvântul fermă.

Perspectiva unei mici afaceri.

Aici, acum.

În cuvântarea cu pricina.

Ministrul punctează și bate moneda pe gospodăria proprie.

Gospodărie.

Agricultură de subzistență.

Lăsăm la o parte normativele naționale și europene tot mai stricte, agricultura de subzistență se traduce prin multă muncă pentru foarte puțin.

Iar domnul Chesnoiu certifică asta în următorul citat:

Și chiar am răspuns unei întrebări, dacă este suficient să trăiești cu ce produci în gospodăria ta. Vă pot spune că este suficient pentru a ne hrăni și dacă vine complementar cu salariul pe care îl vom obține în calitate de angajat, oricum este mai mult decât să locuiești într-un bloc și să stai toată ziua pe Facebook. Dacă muncești în propria grădină vei avea necesarul de consum al hranei familiei tale. Facebook-ul nu ne dă de mâncare niciunuia dintre noi și îi încurajez întotdeauna pe tineri să meargă spre zona rurală. Să își îndrepte atenția spre posibilitatea de a-și asigura independența lor și a familiei prin produsele pe care le obțin în gospodăria proprie”. 

S-a înțeles?

Muncim în gospodărie pentru a ne asigura hrana.

Grădină, animale, tot ce se presupune.

Plus un joc remunerat.

Ca să ne fie un pic mai bine.

Dincolo de imaginea idilică, de orgoliile și concepțiile gâdilate, ce am priceput?

Dragi tineri, la țară, la sapă, la rânit balega.

Vă oferim șansa asta!

Complementar, și un serviciu.

Pentru a vă fi un pic mai confortabil financiar.

Întrebări:
Oare ministrul Chesnoiu chiar crede în cele spuse?
Vorbește pentru imagine?
Electoral?
Are, domnia sa, idee cât câștigă un salariat în agricultură, în UE, dacă tot ar dori un tânăr să practice în acest domeniu?

Realizează că o astfel de persoană va fi așezată relativ binișor material și, totodată, va avea timp pentru el, pentru a trăi din plăcerile vieții?

Continui.

Astea să fie perspectivele agrare ale României?
Gospodăria și agricultura de subzistență?
Acum, în 2022?
Trist.

Dezarmant.

O continuare a poveștii magazinelor Unirea.

Idee aplaudată de un public ce nu a putut înțelege că problemă pieței de desfacere nu se rezolvă cu câteva magazine de cartier.

Niciodată.

O continuare și a deciziei de a oferi câțiva porci populației, asta în timp ce fermele autohtone de profil se bat cu falimentul zi de zi.

În concluzie, după vizita domnului ministru:
Tineret, mândria țării, la muncă, în grădini și grajduri!
Înființați gospodării, munciți zi lumină pentru a vă asigura hrana.
Țara vă oferă șansa asta!

 – Opinie –

Cu voia dumneavoastră, până data viitoare, 
AUREL MĂCEȘANU

 

Articolul precedentAmprentele românilor vor fi accesate și de alte state din UE
Articolul următorGorj: Băgați în arest după ce au bătut un individ prins la furat în casa bunicului unuia dintre ei