Tradiții: Când se vopsesc ouăle pentru Paște. Ce semnifică obiceiul

 

Semnificația ouălor de Paști în Biserica Ortodoxă este cea a Învierii lui Iisus – Paștele fiind cea mai mare sărbătoare a lumii creștine. Prin cromatica lor roșie, ouăle semnifică bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Oul este un simbol al lui Hristos cel înviat, dar si speranța credincioșilor într-o viitoare înviere.

Indiferent de tradiție, oul este un simbol al nașterii si al renașterii.

Semnificația ouălor de Paști este conturată în legendele creștine care se referă, în special, la patimile lui Iisus. Răstignirea și mai ales Învierea simbolizează reluarea ciclurilor vieții și reînvierea naturii, primăvara.

Legendele ouălor roșii:

Una dintre cele mai populare legende spune că Maica Domnului a mers să-și plângă fiul iubit care fusese răstignit și a adus un coș cu ouă pentru a-i îndupleca pe cei care îl chinuiau. Aceștia însă nu au fost impresionați de darul ei și au râs. Îndurerată, Maica Domnului s-a așezat în genunchi în fața crucii pe care era răstignit Iisus, a pus coșul cu oua jos, iar acestea s-au înroșit de la picăturile de sânge care cădeau din rănile lui Iisus. Văzând aceasta, Domnul a spus celor care se aflau de față ca: ,,De acum înainte, să faceți și voi ouă roșii, întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut și eu astăzi”. 

 

Când se vopsesc ouăle?

Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care ouăle se vopsesc în roşu. Tradiţia populară spune că ouăle vopsite în Joia Mare şi mâncate de Paşte apară de suferinţe şi necaz, iar coaja lor, îngropată în pământul păşunilor, apără vitele. Ouăle se vopsesc și de Înălțarea Domnului, care are loc la 40 de zile de la Înviere. Este ultima zi din an în care se vopsesc şi se împart ouă roşii sau se coace pască.

Articolul precedentÎncep concedierile la stat: Sorin Grindeanu anunță reducerea personalului companiei TAROM
Articolul următorTârgu Jiu: Dosar penal ce vizează diverse lucrări executate pe terenul fostei Fabrici de Confecții