Ucraina: Peste 40% din forțele ruse au luat poziție de atac

 

Peste 40% din forţele ruse relocate la frontierele Ucrainei sunt în prezent în poziţie de atac, a declarat vineri un responsabil al Pentagonului, menţionând că faza de destabilizare a ţării dusă de Rusia „a început”, transmite AGERPRES, potrivit AFP.

Statele Unite, care estimează la peste 150.000 numărul soldaţilor ruşi desfăşuraţi la nord, la est şi la sud de Ucraina, au observat cu începere de miercuri mişcări de trupe ruse către frontieră, a declarat sub protecţia anonimatului acest responsabil din cadrul Departamentului american al Apărării.

Între 40% şi 50% sunt în poziţie de atac. S-au desfăşurat în punctele de adunare tactică în ultimele 48 de ore„, le-a spus el unor jurnalişti.

Responsabilul a precizat că Moscova dispunea vineri de 125 de batalioane de infanterie în apropierea frontierelor cu Ucraina, faţă de 60 în timp normale şi 80 la începutul lunii februarie.

Confruntările tot mai numeroase dintre separatiştii pro-ruşi şi forţele ucrainene, declaraţiile incendiare ale liderilor pro-ruşi şi Kremlinului cu privire la situaţia din regiunile rusofone Donbas şi Lugansk corespund „campaniei de destabilizare a Ucrainei (care) este în desfăşurare”, potrivit acestui responsabil.