Urmăritul de la Târgu Jiu, de negăsit. Europol consideră că procurorul a greșit când l-a eliberat: Măsura dispusă de magistrat este nejustificată

Sindicatul Europol a reacționat după ce Chiriac Robert Gheorghe, de 29 de ani, din Târgu Jiu, individul care a amenințat polițiști și jandarmi, nu a mai fost găsit luni, 4 septembrie, pentru punerea în practică a unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea. Reamintim, respectivul a fost condamnat la un an și trei luni de închisoare cu executare pentru comiterea infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.
Reprezentanții polițiștilor arată că nu s-ar fi ajuns în această situație dacă procurorul nu îl elibera sub măsura controlului judiciar după cele petrecute la sfârșitul săptămânii trecute.

 

Un individ periculos, recidivist, care era inculpat și pentru alte infracțiuni comise cu violență a adresat ameninţări şi expresii jignitoare organelor de siguranţă publică pentru că au <<îndrăznit>> să îl încătuşeze și să-l conducă la sediul poliției după ce în prealabil provocase un scandal într-un local din municipiul Târgu-Jiu. Pentru faptele comise asupra colegilor noștri a fost reținut pentru o perioadă de 24 de ore, iar ulterior procurorul de caz a considerat că acesta nu prezintă un pericol suficient de mare pentru ordinea publică şi poate fi eliberat sub control judiciar.

Măsura dispusă de magistrat este cu atât mai nejustificată, întrucât personajul în cauză era condamnat în primă instanţă cu executare pentru infracţiuni comise cu violenţă şi se cunoştea faptul că în câteva zile sentința de condamnare urma să rămână definitivă.

În astfel de situaţii nu putem să nu observăm dubla măsură aplicată de magistraţi în ”statul de drepți”, deşi infracțiunea de ultraj (comisă asupra polițiștilor) este prevăzută cu aceeaşi pedeapsă ca şi ultrajul judiciar (atunci când victima este un magistrat), constatăm că în cazurile de ultraj judiciar se aplică măsura arestării preventive în majoritatea cazurilor, chiar şi în speţe în care starea de pericol social nu este atât de ridicată, sens în care suntem nevoiți să evidențiem din nou cazul judecătoarei amenințate prin intermediul unei scrisori transmise prin fax de către un bătrân de 70 de ani. 

Dovada modului deficitar, eventual chiar subiectiv în care au fost aplicate normele de procedură penală în situația de la Târgu-Jiu este reprezentată de faptul că în cursul zilei de ieri, 04.09.2023 a fost emis mandatul de executare a pedepsei închisorii faţă de individul în cauză pentru fapte comise în anul 2021, care în acest moment este de negăsit deoarece după cum era de așteptat măsura controlului judiciar nu l-a împiedicat să se sustragă mandatului de executare a pedepsei.

Practic, în ciuda deficitului de personal existent la nivelul Poliției Române, din cauza modului în care a fost tratată această speță urmează să epuizăm resurse financiare şi umane pentru identificarea acestui infractor, când era mult mai simplu ca sentinţa de condamnare să îl găsească în arest preventiv”, au transmis sindicaliștii

 

 

IMAGINE PERSOANE URMĂRITE, ÎN ORDINE CALENDARISTICĂ, PE SITE-UL PILIȚIEI ROMÂNE, MARȚI SEARA:

 

Articolul precedentFără panică! Director ”Matei Balș”: Creșterea cazurilor COVID-19 nu înseamnă că se întoarce pandemia. Sunt pacienți care pot merge acasă
Articolul următorGorj: Controale DSVSA. Mizerie, amenzi de peste o sută de mii de lei și zeci de kilograme de carne confiscate