Grupul austriac Erste, compania-mamă a băncii românești BCR, a transmis că va trece la reducerea graduală a expunerii sale pe sectorul extracției de cărbune energetic și al producției de energie electrică pe bază de cărbune, astfel încât aceasta să ajungă la zero până în 2030.
Potrivit Profit.ro, În România, decizia va avea impact asupra împrumuturilor acordate CE Oltenia, iar achiziția de certificate verzi nu va mai fi finanțară de bancă.
BCR a fost una din băncile care au finanțat, în 2019, îndeplinirea de către Complexul Energetic Oltenia a obligațiilor sale de achiziție de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Unitatea energetică a beneficiat atunci de un credit de jumătate de miliard de lei de la 6 bănci locale, cel mai mare finanțator fiind BCR, cu o contribuție de 120 milioane lei.
BCR a explicat, pentru sursa precizată, care sunt implicațiile deciziei grupului mamă în România:
„Conform Politicii de Finanțare Responsabilă a grupului Erste, nu vom mai acorda finanțări pentru susținerea activității din industria cărbunelui, dar vom continua să susținem, cu îndeplinirea anumitor condiții, tranziția către energie sustenabilă (energie verde și proiecte de gaze, utilizat ca și combustibil de tranziție). În cazul CE Oltenia, BCR are o expunere de 23,7 milioane de euro, doua treimi fiind finanțări pentru upgrade de mediu pentru capacitățile de producție Isalnita și Rovinari, iar o treime (7 mil. euro) fiind o finanțare de achiziții de certificate CO2 pentru cota aferentă anului 2019. În linie cu Politica de Finanțare Responsabilă a grupului Erste, achiziția de certificate verzi nu va mai fi finanțată.”
Finanțările pentru proiecte care fac tranziția către energie sustenabilă rămân deschise, însă CE Oltenia trebuie să vină cu propuneri concrete la bancă și să anunțe în ce va investi, mai arată reprezentanții băncii.