Video: Gorjul minunilor naturii! Vidră filmată într-un afluent al Gilortului

Natura ne trage tot mai des de mânecă, parcă încercând dea alarma, să ne arate ce suntem pe cale să pierdem prin modul în care o tratăm.

După ce o vidră filmată în Defileul Jiului a făcut senzație la televiziunile naționale, o surată de a ei s-a arătat privirii omului pe râul Blahnița, afluent al Gilortului, la Mogoșeni, miercuri, 12 mai.

Dincolo de aceste două exemplare de Lutra Lutra, barajul Vădeni de pe Jiu oferă surprize care mai de care, familii de lebădă și multe alte păsări, parte a unei faune ce devine tot mai subțire.

Revenind la Vidra de Mogoșeni, prezența ei indică, potrivit specialiștilor, existența din belșug a peștelui, hrană de bază a acestui mamifer, însă localnicii spun că situația nu este tocmai așa din cauza braconierilor.

Oamenii vorbesc despre dispariția chișcarului, a buhaiului de baltă cu burta galbenă, amintindu-și că în urmă cu ani buni a fost demarat un proiect de anvergură continentală menit să salveze câteva specii din Blahniță și Gilort, considerate chiar de interes european.

De atunci NIMIC, iar noi atașăm un pasaj dintr-un material realizat în anul 2017 de media locală.

 

Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, în parteneriat cu Universitatea din București și Invisible Nature, implementează în perioada 1 septembrie 2017 – 31 martie 2022 un proiect de reconstrucție ecologică pe râul Gilort.

Lansarea oficială a proiectului FISH FOR LIFE Refacerea culoarelor de migrație și a habitatelor pentru speciile de pești reofili din râul Gilort LIFE16 NAT/RO/000778 a avut loc luni, 4 decembrie 2017, la Târgu Jiu, cu participarea autorităților locale și a factorilor de decizie din arealul sitului Natura 2000 și bazinului râului Gilort.

Proiectul FISH FOR LIFE își propune să refacă conectivitatea râului Gilort și să îmbunătățească diversitatea habitatelor pentru speciile de pești reofili (specii ce trăiesc în ape curgătoare). În acest sens, vor fi implementate o serie de măsuri structurale (pasaje pentru pești la Albeni și Târgu Cărbunești) și morfologice (refacerea caracteristicilor naturale ale albiei râului).

Este un proiect ambițios și inovator pentru România, care vizează un râu ce găzduiește o serie de specii cu un statut de conservare nefavorabil la nivel european. Măsurile de intervenție propuse vin tocmai să îmbunătățească șansele de perpetuare a acestor specii. Nicolae Calma, manager de proiect, APM Gorj.

Prin măsurile de pionierat și abordările integrate propuse – crearea unor praguri care să permită migrația speciilor de-a lungul cursului râului Gilort, stabilizarea malurilor, crearea unor habitate de hrănire, odihnă și reproducere – proiectul își propune să îmbunătățească statutul speciilor prezente, dar și să contribuie la dezvotarea durabilă a comunităților umane…”, anunța, încă din 2017, gorj24.com.

 

VIDEO:

Articolul precedentComisia Europeană, estimări mai optimiste ce privesc România: Creștere economică de 5,1 în acest an
Articolul următorNovaci: Duminică, mare sărbătoare locală: ”Urcatul oilor la munte”