Vremuri grele! Se scumpesc alimentele. Majorări de preț semnificative la pâine și carnea de porc

Alimentele se vor scumpi în medie cu 10-12% din cauza creşterii preţului la energie şi gaze. Se aşteaptă ca procentul să crească şi mai mult la anumite preparate esenţiale. Potrivit anumitor estimări, preţul la carnea de porc şi pânie va fi mai mare cu 25%, iar cel al laptelui cu 15%.

Fără discuţie vor fi scumpiri ale alimentelor, vizavi de creşterile de preţ la energie electrică şi la gaze, care sunt în urma liberalizării preţurilor şi absenţei măsurilor luate de Guvern. Eu cred că vom avea o creştere medie de 8-10% a preţurilor alimentelor, în maximum 3 luni, cu creşteri mai mari pe alte zone: la carnea de porc şi la preparate de porc cred că vom avea o creştere de 20-25%. Cred că la panificaţie (creşterea preţului, n.r.) va merge fără discuţie la un 25%, nu ştiu dacă nu e puţin. Se discuta de o creştere de 15-20% înainte de ce se întâmplă cu preţul la energie, deci nu e imposibil ca scumpirea imediată să fie de peste 25%”, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară Sindalimenta.

Liderul sindicatelor a estimat că scumpirile alimentelor vor duce la scăderea vânzărilor şi la pierderi de locuri de muncă ale angajaţilor din domeniul alimentar.