”Zona Metropolitană Târgu Jiu” nu impune locuitorilor comunelor asociate taxe și impozite de oraș

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a prezentat noi detalii despre Zona Metropolitană. Entitatea din care fac parte 10 localităţi din Gorj va fi condusă de un Consiliu Director. Edilul din municipiu vrea ca toţi şefii UAT-urilor membru să se perinde la cârma noii structuri. Firme specializate se vor ocupa de consultanţa în vederea realizării proiectelor.

În comitetele de conducere, prioritate vor avea profesioniştii. Cred că în acest moment este mult mai uşor ca să lucrăm cu firme specializate, pe partea de consultanţă, decât să facem noi foarte multe angajări, pentru că sunt costuri foarte mari. Mai sunt câteva etape de parcurs. Îmi doresc ca, la un moment dat, preşedinţia să fie deţinută de fiecare dintre primari, câte 6 luni de zile”, a precizat Romanescu.

Nicio localitate nu-și va pierde independența, în schimb, proiectele de anvergură vor fi mai uşor implementate. Romanescu a dat şi exemple.

Fiecare dintre noi a rămas cu independenţa necesară pentru a depune proiecte pe fonduri europene. Fiecare a rămas cu independenţa de a stabili taxele şi impozitele. Noi vorbim de proiecte strategice mari. Canalizarea din Târgu Jiu poate fi racordată, la un moment dat, cu tot ce înseamnă partea de canalizare din cele nouă localităţi care au aderat la acest tip de asociere. Sistemul de transport poate fi realizat prin finanţare europeană pentru toate cele 10 localităţi, desigur cu epicentrul în Târgu Jiu, pentru că aici numărul de locuitori este mult mai mare. Odată cu înfiinţarea zonei metropolitane, putem să depunem proiecte pentru extinderea sistemului de transport şi spre localităţile care fac parte acum din zona metropolitană. Singurul lucru care trebuie reglat este acea cotă de cofinanţare pentru proiectele integrate”, a declarat primarul din Târgu Jiu.

Cele 10 localități care au aderat la zona metropolitană sunt: Târgu-Jiu, Bumbești-Jiu, Bălești, Arcani, Drăguțești, Dănești, Bălănești, Scoarța, Lelești și Stănești.