Edilul Marcel Romanescu a explicat luni ce opţiuni şi obligaţii au autorităţile locale în raport cu societatea care colectează gunoiul din municipiul Târgu Jiu. Deşi s-a încercat să se transmită ideea că oraşul va deveni groapa de deşuri a mai multor judeţe din ţară, calculele sunt simple. Gunoiul colectat în prezent reprezintă numai 30% din cantitatea la care se obilgă municipalitatea, prin contract, cu administratorul, adică firma care a creat groapa ecologică. Practic, dacă din Târgu Jiu nu este asigurat “gunoiul” din contract, creşte preţul serviciilor sau există riscul că societatea respectivă să-să închidă spaţiul de depozitare.
“Contractul iniţial semnat de Primăria municipiului Târgu Jiu şi de Consiliul Local cu autoritatea contractantă prevedea o anumită cantitate de gunoi pe care noi trebuia cumva să o asigurăm societăţii care colectează gunoiul de pe raza municipiului Târgu Jiu. Din păcate, în acest moment, se colectează o treime din cantitatea prevăzută în contract. Am avut o discuţie şi cu reprezentanţii Polaris şi există, la momentul acesta, două variante: de a completa acea cantitate cu deşeuri menajere aduse din alte localităţi pentru a putea să te încadrezi în contractul respectiv sau riscul, la un moment dat, de a suplimenta contractul, de a adăuga la valorea contractului cu Primăria o valoare care ar fi suportată, într-un fel, de cetăţenii din municipiul Târgu Jiu. De aceea, trebuie să discutăm foarte corect, să vedem care este cea mai bună soluţie”, a precizat Romanescu.
Proiectul ce prevedea aducerea deşeurilor din mai multe zone ale ţării la Târgu Jiu a fost scos, luni, de pe ordinea de zi, urmând să aibă loc discuţii suplimentare între primar şi consilierii locali pentru a fi găsită cea mai bună soluţie pentru comunitate.