Pescarii trebuie să-și ia gândul de la partidele de pescuit planificate pe Șușița Verde. Luni, 4 februarie, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul 54/76/2019 ce stabilește perioadele și zonele prohibiției la pescuit, precum și zonele de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2019.
Potrivit acestuia, se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 11 aprilie-9 iunie inclusiv, iar în apele care sonstitue frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 26 aprilie-9 iunie, inclusiv, cu excepțiile prevăzute de prezentul ordin.
Totodată, de la intrarea în vigoare a acestui Ordin (4 februarie), până la 15 martie, este interzis pescuitul la știucă. Păstrăvul (indigen, curcubeu, fântânel) este protajat în perioadele 4 februarie-30 aprilie (inclusiv) și 15 septembrie-30 aprilie 2020.
Râul Șușița Verde, 25 de kilometri, de la izvoare până la satul Vaidei, a fost declarat zonă de protecție pentru resursele acvatice vii timp de un an, ceea ce presupune:
- interzicerea pescuitului în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii.
- interzicerea lucrărilor în zona malurilor, taluzelor și albiei minore, care împiedică migrarea, reproducerea sau pun în pericol existența resurselor acvatice vii, cum ar fi: îngustarea/bararea cursului apei, tăierea și recoltarea plantelor, arborilor, arbuștilor, extragerea de nămol, nisip și pietriș.
Asociațiile de pescari sportivi/recreativi au obligația să marcheze pe teren, cu semne vizibile, hotarele zonelor de protecție și ale zonelor de refacerea biologică.