Premierul României, Ludovic Orban, a prezentat joi seara, la Digi 24 TV, măsurile ce vor intra în vigoare de luni, într-o încercare a autorităților de a stopa valul doi de Covid. Astfel, toate școlile de pe teritoriul țării vor funcționa în sistem online. Piețele agroalimentare și târgurile vor fi închise. Cu excepția farmaciilor și benzinăriilor, programul agenților comerciali se va încheia la ora 21:00. Circulații pe timpul nopții va fi restricționată, pentru a se evita organizarea petrecerilor.
Iată principalele elemente din discursul primului-ministru:
”– Toate măsurile vor fi valabile de luni. Școlile vor intra în online indiferent de incidență. Sunt măsuri luate în baza unor evaluări ale specialiștilor. Sunt măsuri de protecție, cum e cea privind obligativitatea purtării măștii peste tot, indiferent de incidență. De exemplu, niște oameni din Zalău se pot duce la un restaurant într-o localitate cu incidență scăzută și să transmită dacă nu e obligatorie masca acolo.
– Un alt loc de infectare este transportul în comun. Pentru a reduce răspândirea sunt gândite măsuri de trecere în telemuncă a tuturor ce pot lucra astfel. Pe de altă parte, obligativitatea de a începe programul de lucru la ore diferite. Sigur, unde e posibil.
– Școala trece în online și pentru că mulți copii care iau virusul sunt asimptomatici și transmit părinților și bunicilor.
– Noi trebuie să acționăm asupra persoanelor de contact – se poate dispune carantinarea – și asupra asimptomaticilor. Ei nici măcar nu cer diagnosticarea pentru că nu au simptom. Ca să reduci transmiterea, trebuie să iei măsuri de protecție și de restricție.
– Noi am luat măsuri la nivel local, dar sunt necesare unele suplimentare. Cu ele de până acum nu am reușit să limităm creșterea.
– Dintre statele UE, România e pe locul 17 ca nivel de infectare. Asistăm la un val doi epidemic care a afectat toată Europa. România nu e pe primele locuri, ba dimpotrivă.
– Testele se fac după definiția de caz sau la cerere. Suntem la o capacitate de testare de 50.000, dar nu sunt solicitări. E adevărat că sunt limite. Deja sunt cunoscute simptomele, cine are simptome, sună la 112. Apelurile sunt înregistrate, distribuite către DSP și Ambulanțe. testăm cât e necesar să testăm, conform regulilor.
– Am decis refacerea unor stocuri strategice. Am decis cumpărarea a 3 milioane de teste antigen. Ele nu pot stabili diagnosticul, dar ajută la triaj. Ele sunt pentru simptomatici, când confirmă niște simptome. Poți face 20 de milioane de teste din astea, dar nu ai garanție că peste 8 ore cei negativi nu se pot pozitiva.
– Pe timpul nopții va fi permisă deplasarea doar pentru activități absolut necesare: la muncă, din motive medicale, deci numai cele necesare. Magazinele vor fi închise. S-a constatat că foarte multe cazui apar în petreceri private. Tinerii să înțeleagă că duc boala acasă, la părinți și bunici. Deci (carantină de noapte) de la 22.00-23.00 până la 05.00-06.00. Magazinele se închid la 21.00. Farmaciile, benzinăriile rămân deschise. Va fi o declarație pe proprie răspundere, că te deplasezi cu scopul pentru care e permisă deplasarea.
– Deci pe timpul nopții se organizează petreceri unde nu se respectă regulile și e risc crescut de transmitere a virusului. A crescut virulența în transmiterea virusului. Rezistă mai mult, riscul de infectare e crescut. Pe mine mă doare inima, că sunt liberal și drepturile și libertățile sunt esențiale. Dar când pui în balanță viața omului cu restricții care nu afectează toată economia, ci doar niște segmente, normal că alegi sănătatea și viața oamenilor. E un echilibru extrem de fragil.
”- Creșele și after school-urile nu vor fi afectate. Sigur, grădinițe online… Măsura e temporară luată într-un context dificil, cu riscuri majore și care ține cont de nevoia de apărare a sănătății copiilor. E adevărat că la clasele I – IV e mai complicat. Dar un părinte poate sta acasă cu 75% venit asigurat. Când se va reveni în clase probabil se vor face recapitulări. Se spune că în alte țări școlile sunt ținute deschise. Franța, cu peste 50.000 de cazuri. Sigur, e opțiunea autorităților de acolo. Dar e clar că tinerii când se infectează, majoritatea, sunt asimptomatici. Noi am optat pentru această soluție, care e temporară, într-un moment în care tendința de creștere a cazurilor ne îngrijorează.
– Noi creștem capacitatea la ATI, dar aici avem alte limite, cele legate de personal.
– În general târguri, mai ales piețele agroalimentare închise. Dacă la Obor e hală, se va închide
– Un set de măsuri trebuie să fie aplicate 28-30 de zile. Ele vor fi 30 de zile. Urmărim eficacitatea lor. Dacă reușesc să oprească numărul de infectări… Sper să nu mai fie nevoie de altele… Sper să se conformeze oamenii.
– De ce nu se fac teste mai multe în unele județe? La Călărași, DSP trimite probe la 5-6 centre din București. Nu e adevărat că nu se fac teste. Spitalul zice că DSP-ul local nu-i lasă fără diagnosticare, ei au contracte cu centre din București. Cele 8 teste raportate sunt făcute în județ. Sunt teste care se prelucrează în afară.
– Despre paturile ATI: Deci sunt pacienții asimptomatici sau cei care nu au forme grave. Ei acum sunt urmăriți de medicii de familie. Sunt cei cu forme intermediare și, la ATI, sunt cei grav sau de formă intermediară care au nevoie de suport pentru respirație. Aici e riscul cel mai mare. Statistic, din numărul de cazuri active, e un procent care necesită tratare la ATI. Noi nu avem voie să ajungem la acel număr la care să nu mai putem trata. Noi pregătim creșterea numărului de paturi. Un spital privat e gata să primească pacienți și are 30 de paturi, da și el a cerut personal.
– Despre miniștri infectați: Sunt cu simptome ușoare ambii. Popescu trebuia să participe la vizita oficială în Israel și s-a testat și a aflat că e pozitiv. Apropo de testare: cu două zile înainte a ieșit negativ, apoi s-a pozitivat. Ei sunt acum în izolare la domiciliu și lucrează de acasă. Toți membrii cabinetului s-au testat și sunt negativi. Eu m-am testat și când am plecat în Israel și când am revenit.
– E nevoie de mai multă înțelegere, solidaritate, de o înțelegere a situației din punct de vedere uman. Poate unii sunt afectați de restricții, dar trebuie să înțeleagă binele comun”.