Romgaz, profit uriaș. Analist economic: Statul a produs energie mai scumpă și a taxat-o mai scump. Am sărăcit populația și firmele

Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, cu statul acționar majoritar (70%), și-a majorat cu 129% profitul net în prima jumătate a anului.

Într-o intervenție televizată, Adrian Negrescu, analist economic, a efectuat un scurt exercițiu arătând că: ”am adunat mai mulți bani la stat de la companiile din energie, dar am sărăcit populația și firmele”.

 

Înseamnă că au crescut prețurile atât de mult încât profiturile sunt pe măsură. Cifra de afaceri a Romgaz a crescut de 3,3 ori, de la 2,25, undeva la nivel de 7,5 miliarde de lei. De ce? Eh, asta e o bună întrebare, pentru că Romgaz nu ne spune de ce, de exemplu, a crescut prețurile la gaze, dincolo de raportarea la prețurile internaționale. Am intrat în această piață interconectată și ne raportăm și noi la prețurile occidentale. Eh, pe fondul acestor raportări la prețurile occidentale, bineînțeles că cifra de afaceri a crescut, profitul a crescut, iar principalul beneficiar ghiciți cine este, statul român, care a încasat din impozite directe de la Romgaz undeva la nivel de 4 miliarde de lei, o sumă fără precedent în istoria acestei companii. Practic, statul a produs energie mai scumpă și, după aceea, a taxat-o mai scump, dincolo de banii pe care i-am plătit noi din buzunar. Asta se cheamă, din punct de vedere economic, să îți tai singur craca de sub picioare. De ce vă spun acest lucru? Pentru că toate scumpirile acestea la energie și gaze au alimentat puternic inflația, de am ajuns să avem o inflație dublă față de alte țări occidentale și care a erodat puternic puterea de cumpărare. Ne-am bucurat că am adunat mai mulți bani la stat, undeva la nivel de 14 miliarde de lei de la toate companiile acestea de stat din domeniul energiei și gazelor, dar pe de altă parte am sărăcit populația și firmele, iar efectele le vom vedea în a doua parte anului, probabil la iarnă, atunci când consumul, principalul motor al economiei, se va prăbuși – și deja primele semnale există”, a spus, la B1 TV, Negrescu.

 

Reamintim, tot statul produce și vinde energie electrică scumpă prin Complexul Energetic Oltenia și alte unități ale sale.

Articolul precedentImportant! Când se depun cererile pentru tichetele sociale pentru rechizite, în valoare de 500 de lei
Articolul următorTârgu Jiu: Începe Festivalul Berii. Ce artiști vor concerta