Fiscalizarea bacșișului a devenit obligatorie pentru restaurante și baruri din ianuarie 2023.
Salariații care încasează direct acești bani, pentru a evita impozitarea, por fi acuzați de evaziune fiscală.
De asemenea, ei riscă sancțiuni disciplinare din partea angajatorului.
Amenzile prevăzute pentru nerespectarea regulilor de fiscalizare a bacșișului sunt cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei, dar se pot aplica numai angajatorului. Cel din urmă poate să-și dea în judecată salariații, care pot fi cercetați și disciplinar la locul de muncă.
„Amenda prevăzută de Legea 376/2022 se aplică operatorului economic (nu este imputabilă angajaților), dar potențiale acțiuni în regres din partea angajatorului, împotriva angajaților, nu pot fi excluse, mai ales în condițiile existenței unei culpe a acestora din urmă. Angajații ar trebui să se asigure că respectă prevederile legale și că nu săvârșesc fapte pentru care le-ar putea fi atrasă răspunderea, respectiv să formuleze apărări, după caz”, a declarat Alexandra Pătrașcu, Managing Associate la NNDKP Consultanță Fiscală, pentru avocatnet.ro.
Bacșișul este opțional, la fel ca până acum. Clienții care vor să dea bacșiș au două opțiuni – fie să lase bacșiș într-un procent fix, de până la 15% din valoarea consumației, fie să lase bacșiș o sumă anume (chiar și dacă este mai mare de 15% din valoarea consumației).
Ulterior alegerii unei variante, se emite bonul fiscal, pe care trebuie trecut inclusiv bacșișul. Plata consumației și a bacșișului se poate face fie cu numerar, fie cu cardul bancar, după cum alege clientul.