Ministrul Agriculturii, Petre Daea, consideră “de neconceput” oprirea creșterii porcilor în gospodăriile românești. Cu toate acestea, reprezentantul guvernului susține că responsabilitatea pentru limitarea pestei porcine trebuie să le aparțină crescătorilor, iar cei din urmă au datoria să respecte legea.
Mai exact, trebuie știut traseul animalelor. În urma ordinului publicat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) se va presupune că orice animal, fie el microcipat sau ștanțat (este obligatoriu să fie una dintre aceste două), trebuie să dețină documente necesare pentru circulație.
”Este de neconceput să oprim creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei. Noi avem o singură problemă pe care trebuie să o rezolvăm şi o rezolvăm prin acte normative ferme, şi anume acea trasabilitate a produsului, sau mai bine zis acea mişcare a animalelor. Pentru că această proliferare a bolii este determinată, între altele, de factorul acesta generat de lipsa de respect faţă de lege, pentru că ştiţi foarte bine – şi eu m-am confruntat cu această treabă, o ştiu în intimitatea ei – în momentul în care omul nu înţelege că un animal care iese din curte trebuie să ştie unde-l duce şi în ce scop, lucrurile acestea pot produce în continuare greutăţi autorităţilor statului, inclusiv instituţiei sanitar-veterinare care nu poate să creeze un baraj de bio-securitate pentru fiecare gospodărie în parte”, a afirmat Petre Daea la Prima News.
Conform ministrului, un alt motiv pentru care virusul pestei porcine s-a extins îl reprezintă numărul mare de mistreţi.
Pe de altă parte, gospodarii nu își vor mai putea sacrifica animalele, decât pentru uz propriu. De asemenea, veterinarii vor fi nevoiți să facă inventarul pentru fiecare gospodărie pentru a se asigura că au numărul de animale declarate. Sacrificarea unui animal pentru consum se va putea face doar în urma obținerii de permisiune de la autorități. Declarațiile ministrului vin ca răspuns celor care susțin că în gospodăriile oamenilor se cresc porci mulţi, în condiţii necontrolate, ceea ce duce la răspândirea pestei porcine.