A murit Pantelie Civit, unul dintre cei mai mari lăutari din Pârul de Pripor

Pantelie Civit, unul dintre cei mai cunoscuți lăutari din vestitul sat Pârul de Pripor, comuna Godinești, Gorj, s-a stins din viață, luni, la 82 de ani.

Acesta a avut ocazia să cânte alături de Maria Lătărețu și, chiar dacă a studiat muzica la Brașov, după care ”a dus” în zona natală genuri muzicale precum tangoul și valsul, a rămas în sat, perpetuând tradiția lăutarilor veritabili.

Noi eram foarte săraci, iar meseria aceasta, de lăutar, era de bază. Dacă nu aveam pământ să muncim, luam vioara şi plecam prin sate, pe la hore, la nedei sau alte evenimente. De sute de ani, oamenii din acest sat se ocupă de cântat. La mine în familie a cântat bunicul, după care a urmat tatăl meu. Această tradiţie se păstrează din tată în fiu. Aproape tot satul se ocupa cu muzica. Au mai fost, totuşi, printre noi şi câţiva care nu au avut ureche muzicală. (…) Melodiile pe care le-am cântat şi le mai cânt şi acum sunt specifice acestei zone şi Gorjului, în general. Noi nu am denaturat muzica. Lăutarii din Pârîul de Pripor au cântat mereu liniar şi la aceeaşi viteză. Cânt pentru vârsta a doua şi a treia, care mai apreciază această muzică”, povestea, în urmă cu câțiva ani, pentru adevărul.ro, virtuosul.

Localnicii îl consideră unul dintre cei mai mari lăutari din Pârul de Pripor, om așezat, gata să împărtășească experiența de o viață celor tineri.

A fost unul dintre cei mai mari lăutari, om harnic, gospodar, serios. Tot ce a știut a dat și la alții, a învățat o grămadă de copii tainele viorii”, ne-a spus Ilie Dudea.