A murit un fost mare antrenor al echipei Pandurii Târgu Jiu

Bujor Hălmăgeanu, fost internațional român de fotbal, s-a stins din viață, vineri, 23 noiembrie, la vârsta de 77 de ani. De numele fostului internațional se leagă promovarea în Divizia B, din 1985/1986, a echipei fanion a Gorjului, Pandurii Târgu Jiu. Formația din Târgu Jiu fusese preluată de Ministerul Apărării Naționale, iar colonelul Constantin Olteanu viza performanțe deosebite la noul ”pui sportiv” al Armatei Române. Cu Bujor Hălmăgeanu antrenor principal și sub, probabil, cea mai lungă titulatură din fotbalul românesc de la acea vreme, Asociația Sportivă Armata Gloria Pandurii Târgu Jiu, echipa a reușit, din nou, să își câștige dreptul de a evolua în liga secundă, o performanță deosebită pentru Gorj, pe atunci. Hălmăgeanu a avut o carieră sportivă de excepție cu Steaua București, formație cu care a câștigat un titlu de campion și șase Cupe ale României. A jucat de 17 ori pentru ”națională”, precum și pentru echipele Politehnica Timișoara, Dinamo Slatina și Petrolul Ploiești. Antrenor al formațiilor Steaua București, ASA Gloria Pandurii Târgu Jiu, ASA Târgu Mureș, ASA Mizil și Dacia Brăila. După episodul Brăila s-a retras din fotbal, din cauza unei afecțiuni la plămâni, în urma căreia resprația i-a rămas la 30% din randamentul unui om sănătos.

”Nu am băut alcool în viața mea, nici măcar o bere, dar am fumat”, spunea Hălmăgeanu, încercând să atragă atenția asupra riscului la care se expun fumătorii.

Mulți dintre fotbaliștii din 1985/’86 de la Pandurii au transmis condoleanțe familiei, iar Mihai Stelescu, fost colaborator direct, a postat în mediul virtual și o fotografie din perioada respectivă.

P.S.

Prima fotografie face parte din colecția personală a arbitrului internațional Ion Danciu. Este realizată la Târgu Jiu, în 1986, înaintea ultimului meci de campionat. Deja cu promovarea asigurată, oficialii gorjeni l-au premiat pe Hălmăgeanu în fața spectatorilor cu o vază. Pentru cei mai tineri dintre dumneavoastră, în perioada ASA Gloria Pandurii Târgu Jiu, culorile clubului gorjean au fost roșu-albastru (așa cum este echipat și antrenorul în fotografie), combinație cromatică la care s-a revenit mai târziu, fără ca măcar mare parte dintre suporteri să știe acest aspect.

Articolul precedentGalerie foto: NENOROCIRE! S-a făcut praf cu mașina! Accident la Bengești
Articolul următorCele mai norocoase 3 zodii din 2019