marți, octombrie 19, 2021
Acasă Blog

Romii din Târgu Jiu, dați exemplu în campania națională de vaccinare împotriva COVID-19

 

Rromii din Târgu Jiu au fost prezentați de platforma RO Vaccinare drept cetățeni care au ales să se vaccineze împotriva COVID-19.

După vaccinarea bunicului meu, Nea Tacu, sute de persoane de etnie romă au început să se vaccineze.
Astăzi, comunitatea din Târgu Jiu a răspuns la mesajele autorităților și la apelurile mele pentru prevenirea COVID-19.
Comunitățile din Târgu Jiu și din Râmnicu Vâlcea au dat un exemplu celor care nu s-au vaccinat până acum.
De ce au fost hotărât să facă vaccinul?
Sute de persoane din etnia noastră au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2.
Iar pentru sănătatea lor și a celor din jur au decis să se vaccineze cu Johnson&Johnson.
În numele autorităților și din partea mea, vă mulțumesc pentru această decizie.
Mihai Eduard Alin, I.S.U. VÂLCEA, nepotul lui Nea Tacu – primul bulibașă vaccinat împotriva COVID-19”, s-a transmis prin intermediul RO Vaccinare.

IMAGINI:

Aprobată tacit de Senat: Taxă fixă pentru ridicarea gunoiului la casele fără contract de salubritate

 

O propunere legislativă adoptată tacit la Senat stabilește că și proprietarii gospodăriilor fără contract de salubrizare vor achita o taxă pentru ridicarea gunoiului, chiar dacă nimeni nu figurează cu domiciliul sau reședința acolo, informează avocatnet.ro.

Potrivit inițiatorilor, acest aspect este necesar întrucât, deși unele gospodării sunt nelocuite, ele generează totuși deșeuri.

Conform expunerii de motive, există numeroase situații în care operatorii firmelor de salubritate sunt nevoiți să colecteze deșeuri de la adrese pentru care s-a declarat, pe proprie răspundere, că nu locuiește nimeni. Pentru a rezolva această problemă propunem ca autoritățile deliberative ale unităților administrativ-teritoriale/sectoarelor municipiului București să aibă competența de a stabili ca un procent din componenta fixă a tarifelor și taxelor speciale să fie achitat de către proprietarii locuințelor/gospodăriilor unde nu există nici o persoană cu domiciliu/rezidență și nu este încheiat contract de prestare a serviciului de salubrizare cu operatorul licențiat pentru prestarea serviciului”. 

 

Camera Deputaților este for decizional.

 

Foto arhivă

Andrei Maioreanu: O nepăsare criminală ne-a adus într-o situație de neacceptat

Fostul secretar de stat în Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu, este consternat că actualul guvern nu a reuşit să elaboreze, încă, o strategie energetică naţională. Şi din această cauză, consideră social-democratul, preţurile la gaze şi curent au explodat, deşi România rămâne o ţară cu un potenţial uriaş din punct de vedere energetic.

Când am plecat din funcția de secretar de stat la Ministerul Energiei am lăsat în urmă un proiect de Strategie Energetică a României aflat în ultimul stadiu de dezbatere – cel transfrontieră. Guvernului de dreapta nu i-a plăcut și a modificat proiectul. Dar nu a continuat niciun demers. O nepăsare criminală care ne-a adus pe toți într-o situație de neacceptat!”, a scris Maioreanu pe facebook.

Realizarea unui mix de resurse în concordanță cu reglementările din UE este una dintre soluţiile propuse de fostul ministru.

Când prețurile la energia electrică și la gaze naturale o iau razna afectând puternic viața fiecăruia dintre noi trebuie să te întrebi ce e de făcut, dar și cum s-a ajuns aici? În condițiile în care România are resurse energetice importante și – o să repet fraza asta de fiecare dată! – poate asigura energie electrică dintr-un mix echilibrat de resurse și producție cum multe alte țări și-ar dori, este de neiertat să ajungi cu funia la par! Două documente fundamentale stau la baza viitorului energetic al țării: Strategia Energetică și Planul Național Integrat Energie-Schimbări Climatice (PNIESC). Ambele sunt definite în concordanță cu reglementările și condițiile din Uniunea Europeană și ambele trebuie să privească realitatea din România. Surpriza tristă a ultimilor doi ani de guvernare de dreapta este că nici Strategia Energetică, nici PNIESC nu există! Suntem, ca sistem de producție de energie, unici în UE. Companiile energetice (cele mai multe și cele mai mari fiind în proprietatea statului sau statul este acționar majoritar) produc, fiecare în parte, energie dintr-o singură resursă. Acest lucru complică foarte mult vânzarea de energie, pentru că fiecare companie va vinde adăugând profit la prețul de producție, care este extrem de diferit de la una la alta. (…) Ar fi bine, și am făcut personal demersuri în acest sens, ca Strategia să fie asumată prin Parlament. Proiectul de lege a trecut de Senat, dar Camera Deputaților este for decizional. Însă, indiferent de modul de adoptare, Strategia Energetică a României ar trebui să existe. Repet, nu există!”, a mai transmis Maioreanu.

 

Ministrul interimar al Energiei: Consumatorii casnici vor plăti maxim 71 de bani pe KWh

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a anunțat, luni, că populația va plăti maximum 71 de bani/KWh, exact ca și anul trecut.

Vești bune pentru milioane români! Consumatorii casnici vor plăti maxim 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut. Asta după ce am adoptat măsuri de compensare și plafonare ale prețului la energie și gaze naturale, pentru a-i ajuta pe cetățeni să treacă cu bine peste această iarnă. Românii nu trebuie să facă absolut nimic decât să își monitorizeze consumurile. Am mărit grila de consum, nu mai sunt 200 de kWh, în urma amendării din Parlament pragul de consum lunar este 300 de kWh, plus 10% marja de toleranță. La gaze naturale a rămas același volum: 1.200 de metri cubi. Dacă prețul se duce peste 1 leu pe KWh, intervine plafonul. Pentru un consum de 100 de KWh, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensarea, deci prețul va fi de 71 de lei”, a scris Virgil Popescu, pe pagina lui de Facebook.

Exemplu de calcul a facturii

100 de kw – consum lunar. A crescut la 300 de kw limita maximă de consum pentru care se acordă aceste beneficii ( adică între 100 kw și 300 kw). Dacă prețul este ca acum, 85 de bani X 100 de kw face 85 de lei factura. Compensarea este de 0,291 X 100 face 29 de lei. Românul plătește 56 de lei. Dar, avem și un prag inferior de valoare de referință, 68 de baniX100 face 68 de lei. Dacă aplicarea compensării scade sub valoarea de referință, va plăti această valoare” a explicat ministrul interimar, pentru Digi24.

Târgu Jiu: A început treaba. Strada ”Tudor Vladimirescu” va fi complet reabilitată

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a anunțat debutul unor ample lucrări ce vizează reabilitarea și modernizarea străzii ”Tudor Vladimirescu” din municipiu.

Strada <<Tudor Vladimirescu>> a intrat într-un amplu proces de reabilitare. Se modernizează canalizarea, se toarnă covor proaspăt de asfalt și se vor reface trotuarele. Este vorba despre o investiție de aproximativ 3 milioane de lei.
De asemenea, în cadrul unui alt proiect, iluminatul stradal va fi refăcut, așa cum avem, spre exemplu, pe strada <<Mărășești>>. Se vor monta stâlpi noi, cu iluminat pe baza de leduri.
De altfel, am avut și vom avea lucrări de modernizare în întreaga zonă. Cartierul Pandurasul a beneficiat de lucrări de refacere a străzilor, trecerea la calea ferată a fost refăcută la insistențele noastre de către CFR, iar societatea care distribuie energie electrică a fost notificată asupra faptului că urmează introducerea cablurilor electrice în subteran și dincolo de calea ferată, dar și înlăturarea vechilor stâlpi”, a transmis edilul.

Ministrul interimar al Enegiei: Românii nu vor plăti în această iarnă mai mult decât au plătit în iarna trecută

 

Virgil Popescu, ministru interimar al Energiei, a anunțat, luni, că românii nu vor plăti la gaze și curent mai mult decât au plătit iarna trecută.

Este un mix între compensare și plafonare. Eu le mulțumesc colegilor de la PSD că au votat această plafonare, că probabil au realizat acest lucru, că dând jos compensarea, ajungem la același lucru. La gaze naturale este la fel”, a declarat, la Antena 3, Popescu.

Proiectul modernizării Casei de Cultură, finalizat. Se așteaptă ordinul de începere a lucrărilor

Proiectul reabilitării și modernizării Casei de Cultură din Târgu Jiu a fost finalizat, au anunțat reprezentanții Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrașiei.

Cum licitația execuției a fost finalizată și are deja un câștigator, Masterclass SRL București, firmă a unui gorjean, se mai așteaptă doar ordinul de începere al lucrărilor și constructorul poate trece la treabă.

Valoare investiției este de 4,5 milioane de euro.

Lovitură pentru C.E. Oltenia: Taxă de 95% pentru energia vândută la peste 450 de lei/MWh

 

Un amendament la OUG/118, referitoare la măsurile de diminuare a poverii facturilor mari de energie electrică și gaze, vizează introducerea unui impozit suplimentar pentru producătorii de energie electrică, indiferent de natura lor, transmite economica.net.

Potrivit acestuia, toți producătorii de energie electrică ar urma să plătească o o taxă suplimentară pe profiturile realizate din vânzarea energiei electrice. Ea va fi de 95% din veniturile realizate ca urmare a vânzării energiei la preț mai mai mare de 450 de lei/MWh.

La orice preț de vânzare de mai mare de 450 de lei, producătorul va plăti un procent de 95% pe diferența dintre prețul efectiv cu care vinde și 450 de lei/MWh, amendamentul va fi adoptat.

Taxa suplimentară se va aplica între 1 noiembrie și 31 martie.

“Art. 8 –

1) În perioada de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferența dintre prețul de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei / MWh se impozitează cu 95%.
(2) Modul de aplicare a impozitului prevăzut la alin. (1) se stabilește prin ordin al Președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”. 

Pescari din Gorj, salvați la limită din Dunăre, la Porțile de Fier II

Trei gorjeni au fost salvați din apele Dunării luni, 18 octombrie, după ce s-au răsturnat din barcă în timp ce se aflau sub barajul de la Porțile de Fier II. Tată, fiu și unchi, cu vârste cuprinse între aproximativ 40 și 60 de ani, din Rovinari, se aflau la pescuit de avat și, potrivit surse, la un moment dat, sfoara de la ancoră a agățat motorul bărcii. Din datele ajunse până la momentul redactării, gorjenii purtau veste de salvare și au fost recuperați imediat de pescarii aflați în apropiere. Barca și echipamentele au ajuns sub apă. Zona este foarte periculoasă din cauza turbioanelor create de curenții puternici, anual fiind înregistrate tragedii.

Gorj: Amendat, iar materialul lemnos pe care îl transporta a fost confiscat

Polițiștii din Gorj au sancționat contravențional un tânăr doljean care a fost depistat în timp ce transporta, cu o autoutilitară, circa 2 metri cubi de material lemnos, fără a deține documente de transport.

La data de 17 octombrie a.c., polițiști din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Stoina au identificat, în trafic, un tânăr, de 19 ani, din comuna Coțofenii din Față, județul Dolj, în timp ce conducea o autoutilitară pe DN 6/B Căpreni, în care transporta cantitatea de aproximativ 2 mc material lemnos, fără a deține documentele specifice de transport.

Având în vedere acest aspect, tânărul a fost sancționat contravențional, conform Legii nr. 171/2010, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, cu amendă în cuantum de 1.000 lei, iar cantitatea de aproximativ 2 mc material lemnos a fost predată în custodie Ocolului Silvic Hurezani”, a transmis IPJ Gorj.

Foto arhivă

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support