sâmbătă, martie 6, 2021
Acasă Blog

Gorj: Premii pentru cetățenii care își vor face curățenie la poartă

Primăria Bălănești va premia cetățenii comunei care se vor ocupa constant de îngrijirea domeniului public din fața curților. Primarul localității, Ovidiu Pungan, a arătat că recompensele nu vor fi în bani, ci vor fi unele simbolice.

O să facem un concurs și intenția mea este ca localitatea Bălănești să fie una din cele mai frumoase comune ale Gorjului. Am trimis o scrisoare către cetățeni, iar la finalul anului primele cinci gospodării care se ocupă de înfrumusețare, pe domeniul public, cât le ține în în fața curții, lor le voi da un premiu. Un premiu care va fi un simbolic, nu o să fie o sumă de bani dar este un gest din partea Primăriei și a Consiliului Local”, a precizat primarul.

 

Foto arhivă pentru ilustrarea materialului

 

En fanfare! CSM Târgu Jiu a învins Reșița și își continuă drumul spre prima ligă

Senioarele de la CSM Târgu Jiu s-au impus, vineri, 32-23 (18-10) în fața formației CSM Reșița, într-o partidă din cadrul turneului III (etapa a VIII a) al Divizia A, grupa B, la handbal feminin.

Prin această victorie, sportivele conduse de Liviu Andrieș își continuă drumul spre realizarea obiectivului, promovarea în Liga Florilor, prima scenă a handbalului feminin din România.

 

Imagini! Morun de 140 de kilograme, recuperat de la braconieri și eliberat în Dunăre

 

Polițiștii de frontieră au găsit un morun de 140 de kilograme în căruța unor bărbați din Isaccea, județul Tulcea, peștele care a fost eliberat în Dunăre.

Comunicat:

Poliţiştii de frontieră tulceni au depistat în zona de competență doi cetăţeni români care transportau, într-un atelaj hipo, un morun de 140 kilograme. În data de 04.03.2020, în jurul orei 13.00, poliţiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Isaccea, județ Tulcea, acționând în baza unei informaţii, au oprit pentru control, pe raza localităţii Grindu, un atelaj hipo în care se aflau două persoane de sex masculin, în vârstă de 41, respectiv 61 ani, domiciliaţi pe raza judeţului Tulcea. În urma controlului, polițiștii de frontieră au descoperit, în atelaj, un sturion din specia morun, în stare vie, având greutatea de 140 kilograme şi o lungime de pește 2,50 metri”, a transmis Poliția de Frontieră.

 

Capturi video:

 

Târgu Jiu: Bază sportivă modernă la Școala ”Alexandru Ștefulescu”

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a anunțat că Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu” va beneficia de o bază sportivă modernă. Reamintim, respectiva unitate școlară a fost extinsă considerabil de curând.

O bază sportivă modernă va fi amenajată la Școala Gimnazială <<Alexandru Ștefulescu>> din Târgu Jiu, unitate de învățământ care a fost extinsă și care, de anul trecut, a căpătat o nouă înfățișare. Lucrările de extindere erau necesare, în așa fel încât școala să primească mai mulți elevi, iar acum am decis să amenajăm și o bază sportivă care sa răspundă cerințelor actuale.
Am discutat cu doamnele director și profesorii de specialitate ai unității de învățământ acest aspect și vom iniția demersurile necesare.
Continuăm investițiile din învățământ, modernizăm baza materială a sistemului educațional și ne aliniem noilor cerințe impuse de pandemie. Educația rămâne prioritară la Târgu Jiu”, a transmis edilul.

Cum se scrie falimentul: Lecția deschisă de la Gorj

 

Joi a fost balamuc pe la noi, pe malurile Jiului, intenția, încă intenția unei companii din Polonia de a investi în sere la Târgu Jiu a dat multe răspunsuri.

Printre care:

De ce la coada României.
De ce nu investitori.
De ce lipsă perspective.
De ce salarii de mizerie.
De Gorjul nu are viitor.
Pentru că, în condițiile date, nu are, iar perspectiva asta urâtă a fost prezentată în mai multe studii. Potrivit cărora, în ani nu atât de îndepărtați, fainul nostru județ va înregistra cea mai mare scădere a numărului de copii raportat la nivel național. A se citi grădinari (cât pe ce să scriu șoimi ai patriei) și elevi.
Revenind la polonezii care vor să construiască sere și să producă roșii.
Câteva aspecte, probleme puse în dezbatere de mulțime:
– Prima reclamație: Târgu Jiul rămâne fără 20 de hectare. Eu zic, dacă atât ne duce capul, să le lăsăm liniștite. Pârloagă. Nu cer de băut, nu cer mâncare, nu plătesc taxe pe construcții, nici măcar ca teren agricol, impozite la salariu, pe profit, nu generează consum de pe piața locală, multe, doar așteaptă ceva afaceriști autohtoni să le treacă în proprietate. Așa cum s-a tot întâmplat în trecut, fără ca tranzacțiile să genereze un plus valoare, să se simtă la nivel social-economic.
– Băi, e culmea! Să vină polonezii să cultive roșii la Târgu Jiu?!? Vai de mama noastră! Adevărat: Vai de mama noastră, stimabililor! Proști și bătuți în cap mai sunt cei din Banat, nu credeți? Prăpăd, au mers italienii să îi învețe să cultive grâu și alte cereale. Așa ceva? Vă puteți închipui umilință mai mare? Cumplit, dar iată unde sunt comunele cu italienii investitori în agricultură, la ce nivel sunt cele din Gorj. Comparăm și nivelul de trai al pălmașului.
Continuăm? Poftiți, altă dandana. Tot străinii au investit masiv în industria de lactate din România. Lactalis, francezi, din câte știu, controlează Albalact. Parcă și pe la La Dorna sunt băgați. Avem și olandezi. Friesland deține Napolact. Grecii de la Olympus au Fabrica de Lapte Brașov, companie ce produce destule.
Și mai sunt. Afacerile enunțate presupun clădiri și terenuri în proprietatea companiilor în cauză.
– Producătorii locali. Delicată chestiune. Și nu din cauza polonezilor. Revenim la cele arătate mai sus. Investitori în lapte și brânzeturi. E plină Transilvania. Tot Transilvania e plină și de producători români, mici fermieri sau nu ale căror produse sunt foarte căutate. Chiar și la export. Oamenii s-au dezvoltat, cu ajutorul banilor europeni și cu sprijinul statului s-au extins. Unii au magazine în București, în mai toată țara. Din nefericire, caz real. Discutam cu un distins domn despre o asociație a producătorilor din zona Novaci. Și am întrebat dacă se asigură transportul produselor la Târgu Jiu, la domiciliul clientului. La acel moment, NU. Nu se asigura. Nu dezvolt, știu doar că am spus că nu este ok, o să trimită sibienii brânză la Târgu Jiu, iar noi, din județ, nu.
Câteva luni au trecut și sibienii și-au deschis magazin în capitala Gorjului. Și nu ar fi exclus să facă livrări la domiciliu. De altfel, nenorocita asta de pandemie a fost o mare oportunitate pentru producătorii locali. Primiți cu brațele deschise, atunci când populația a stat în carantină.
Și nu numai.
De ce nu s-au impus?
Grele întrebări, revenim la roșii.
Pătlăgeaua roșie (Lypersicon Esculentum).
Un producător local, a tot fost prezentat de presă, a sărit ca ars când a auzit de polonezi. Nu văd de ce, oamenii în cauză vor avea obiective la un alt nivel. Nu cred că i strică dumnealui piața. Dacă, și iar dacă, într-o zi aceste sere vor funcționa, pe lângă multe alte plusuri (social-economice) vom avea așa: Produsul poate merge la export. Nu ar fi deloc rău, țara asta ar încasa ceva bănuți convertiți din euro în lei. Face bine la greutatea monedei naționale. Varianta doi, roșiile vor fi distribuite pe piața internă. Încă o dată nu-i rău, nu mai importăm atât de mult, nu crește deficitul comercial. Cel ce ne omoară cu zile, tăvălește și leul, pentru că importăm mult mai mult decât exportăm.
Cât privește revolta producătorului local, sunt franc. De ani de zile, a fost și ”Programul Tomata” (când, paradoxal, au explodat importurile), există și alte pârghii de sprijin, caut în piețele din Târgu Jiu roșii cu gustul copilăriei. Tradițional, să îi spun așa. Dincolo de faptul că am plătit mult mai mult pentru produs, nu am regăsit calitatea dorită. Au fost vreo două excepții, dar cam atât. În condițiile date, domnul producător local, care întotdeauna a avut întâietate pe lista mea, mai trebuie să și ofere. Dar, încă o dată, sunt convins, polonezii nu și-au propus să închirieze tarabe prin piețele țării.
– Țipete, reclamații, de ce nu investește Primăria Târgu Jiu, nu construiește serele? Din păcate, destui români sunt ancorați în alte dimensiuni. Primăria Târgu Jiu nu poate face asta. Punct. Nu este normal/legal ca statul să facă o concurență producătorului privat.
În vremurile astea nu se poate.
Altfel statul ar trece la zugrăvit de apartamente.
La montat centrale termice.
Ar distruge toate afacerile micilor întreprinzători.
Prin pârghiile pe care le deține poate veni cu prețuri sub cele ale firmelor. Și astfel omoară tot. De la frizer particular până la firme de calibru. Mulți aplaudă o asemenea perspectivă, bucuroși la gândul că, de exemplu, mersul la un service auto îl va costa mai puțin. Sau la frizerie.
Poate.
Și bani la buget, pentru tot ce mișcă în țara asta, de unde? Din profitul realizat de firmele statului? Haida de! Ce companii ale statului vedeți pe profit? Care sunt alea? Mai mult, de unde se acoperă pierderile acestora? Nu cumva tot din mediul privat, cel puțin o parte? Știu. Au fost vremuri. Doar că nu mai sunt, și dacă nu sunt trebuie să te adaptezi.
– Salariile. Nici nu s-a bătut țărușul la sere și s-a vorbit despre salariul minim pe economie. Nu știu ce va fi, dacă va fi. Știu însă că un investitor caută profitul. Întotdeauna. Își pune banii în joc pentru a obține anumite sume în timp. Nimeni nu face pomeni. De ce sunt sigur. Știu că, dacă, mâine, la Târgu Jiu vor fi 500 de noi locuri de muncă, asta va însemna că firma mea, SC BAFTĂ RIC COM SRL, trebuie să plătească salariații la zi pentru a nu-i pierde.
Pentru că am cam uitat de lefuri, le plătesc și la trei luni. Din ce trăiesc oamenii? Nu mă interesează. Atât timp cât nu au unde merge, vin la mine la muncă. Aici e cheia. Omul. Forța de muncă. Piața forței de muncă.
Nimeni nu își va mai permite să plătească salariatul cu 1.400 de lei în condițiile în care la Târgu Jiu vor mai fi 1.500-2.000 de noi locuri de muncă.
A se vedea cablajele.
Nu sunt salarii fantastice, însă în niciun caz minimul pe economie. Condițiile la locul de muncă, mult peste, poate incomparabil cu ce se oferă în alte firme.
Restanțe salariale de 3-4 luni? Nici pomeneală!
– Analize. Sunt firme de specialitate care studiază reacția autohtonilor la astfel de etape din viața comunităților. Cum au fost primiți investitorii, care este percepția populară. Care este gradul de responsabilitate și implicare la locul de muncă.
O mulțime de studii pe care oamenii de afaceri le analizează înainte de a demara activități în alte zone geografice.
Vor să știe.
Nu riscă să cheltuiască milioane de euro după care să treacă prin răscoale și flăcări.
Să piardă tot.
Nu cu mulți ani în urmă, în sudul Olteniei un francez a încercat să dezvolte o asociație agricolă. Toate bune și frumoase, a plătit lucrări, mână de lucru, taxe și impozite, iar la cules localnicii au mers și și-au umplut căruțele.
Argumentând că este pământul lor.
Din moși strămoși.
Toate astea fiind zise, noi să fim sănătoși.
Cât duduie Complexul Energetic Oltenia, cât la Fabrica de Țigarete, CPL, Fabrica de Confecții, la Sticlă și Unirea sună sirena în fiecare dimineață, nu avem de ce să ne facem griji.

 

– OPINIE –

Aurel Măceșanu

Vrea Cîrciumaru să revină în PSD? Weber: Nu deschidem ușa pentru cei cu anumite frustrări

Vehiculata colaborare PSD-Pro România nu este decât subiect de speculații, în acest moment, precizează Mihai Weber, liderul social-democraților gorjeni. Cât privește posibilitatea ca foști membri PSD, actualmente în partidul condus de Victor Ponta, să se întoarcă în organizația de la Gorj (și numele lui Florin Cîrciumaru fiind subiect în unele zvonuri politice), deputatul precizează că nu oricine și nu oricum, însă, în principiu, ușa ar fi deschisă pentru cei care nu au aruncat cu pietre la plecare, decizia reprimirii în tabăra social-democraților urmând să fie subiectul unor analize serioase.

Eu o văd ca o discuție la nivel național, nu neapărat pe plan local. Nu vă ascund că am avut discuții în Biroul Național Politic discuții pe subiectul colaborării cu Pro România, dar nu știu când se va concretiza. Au fost numai tatonări de genul acesta, dar oficial nu am avut o dorință din partea unora de la alte formațiuni să vină. Fiecare își aruncă săgețile, încearcă să vadă care este reacția, dar când se va concretiza ceva, va presupune o discuție și un dialog cât se poate de deschis pe tema respectivă. Aici, la Gorj, nu știu să vă spun care sunt intențiile unora care au plecat din PSD. Cu siguranță vă spun că dacă există o persoană care dorește să revină în PSD, o vom face discutând și analizând foarte bine și activitatea și prestația pe care a avut-o persoana respectivă. Dacă vreți, chiar și reacțiile pe care le-a avut atunci când a părăsit formațiunea politică. Nu are rost să deschidem ușa pentru cei care au anumite frustrări și nu au putut să și le depășească în timp”, a declarat Weber. 

Gorj: Polițist amenințat cu moartea

Un polițist a fost înjurat și amenințat cu moartea, joi, 4 martie, pe raza localității Runcu, sat Bâlta. Lucrătorul MAI a surprins în trafic un bărbat în vârstă de 42 de ani, care avea permisul de conducere anulat de mai mulți ani, iar de aici întregul scandal în urma căruia se efectuează cercetări pentru ultraj.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj și conducerea unui autoturism, pe drumurile publice de către o persoană care are acest drept anulat” a transmis IPJ Gorj.

Capturi video:

 

Corneliu Răducan Morega a fost învestit în funcția de prefect

Instituția Prefectului Gorj este condusă, începând de joi, 4 martie, de Corneliu Răducan Morega. Acesta este arhitect și a fost susținut de USR, formațiune pe listele căreia a candidat pentru un loc în Senat. Răducan Morega va fi secondat de liberalii Virgil Drăgușin și Marcel Iacobescu.

 

Președintele Iohannis cere explicații urgente despre clasarea Dosarului 10 august

 

Președintele României, Klaus Iohannis i-a cerut ministrului Justiției să explice de urgență, public, cum s-a ajuns ca Dosarul 10 august să fie clasat.

 

Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, a transmis președintele.

Târgu Jiu: Se interzice staționarea pe un bulevard

Municipalitatea târgujiană va interzice staționarea mașinilor pe Bulevardul ”Ecaterina Teodoroiu”. Anunțul a fost făcut de primarul Romanescu, edilul subliniind că autoturismele lăsate de proprietari în fața curților generează probleme în multe zone din oraș.

Încercăm să creăm alveole în trotuar pentru ca cetățenii din acea zonă să poate să parcheze mașinile suplimentar, nu prima mașină. Am observat, în toate cartierele din Municipiul, că de foarte multe ori, cei care au curtea preferă să își lase mașinile la poartă”,  a transmis primarul Marcel Romanescu.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support