Am intrat în postul Adormirii Maicii Domnului: Faceți din rugăciune mâncare

Ortodocșii au intrat în Postul Sfintei Marii. Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele mai importante posturi de peste an și îi pregătește pe credincioși întâmpinarea celor două praznice importante: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (sărbătoare prăznuită de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 15 august).

Postul Adormirii Maicii Domnului începe de obicei pe 1 august și are o durată de două săptămâni (1-15 august). Lăsata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie. În cazul in care 31 iulie este în zi de miercuri sau vineri, se lasă sec în seara zilei de 30 iulie și postul începe pe 31 iulie. Anul acesta, Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 31 iulie.

Postul Adormirii Maicii Domnului înseamnă înfrânare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Daca ne ținem departe de anumite mâncăruri, să ne ținem departe și de păcate. Să nu ne întristam că pierdem satisfacția pe care ne-o aduce hrana de <<dulce>>, căci prin reținerea de la ea vom fi părtașii unor daruri care ne fac moștenitori ai Împărăției lui Dumnezeu.

Dacă în acest post se recomandă ajunare luni, miercuri si vineri pana la ora 15.00, oră de la care se poate consuma numai mâncare uscată, iar dacă marți și joi ni se cere să mâncăm fără ulei, nu trebuie sa înțelegem că postul Adormirii Maicii Domnului disprețuiește trupul. Nu, acest post caută să-l mântuiască împreună cu sufletul.

Sa nu ajungem la astfel de gânduri: <<Mâine ce voi mai găti?>>, <<Astăzi cu ce bani să mai cumpăr bucate de post?>>, căci nu diversificare alimentară și cheltuiala peste măsura cere postul. Faceți din rugăciune mâncare pentru vremea postului si veți vedea cât de hrănitoare și de ieftină este adevărata mâncare de post. Nu vă indemn la o postire peste puterile dumneavoastră, ci doresc sa vă atrag atenția ca postul are nevoie si de rugăciune. Făra ea, cele doua săptămâni de post vor fi chinuitoare si vor părea ca nu mai au sfârșit”, transmite preotul Adrian Cocoșilă, prin intermediul crestinortodox.ro.