Statul român este beneficiarul principal al creșterii facturilor la gaz, acesta urmând a încasa în 2022 impozite și taxe de 2,7 miliarde de euro, o sumă de peste 5 ori mai mare decât cea încasată în 2021, estimează Asociația Energia Inteligentă (AIE), potrivit Profit.ro.
Asociația amintește că statul suprataxează încă din anul 2013 orice creștere de preț ale producătorilor de gaze (nu și pe cele ale producătorilor de energie electrică sau furnizorilor).
„În momentul de față prețurilor producătorilor de gaze care depășesc 85 lei/MWh le este aplicată o taxă de 80% ! Asta după ce se aplică pentru aceleași gaze, impozitarea normală, redevență, acciză, tarife de licențiere, tarife de autorizare etc”, a precizat Asociația.
Potrivit calculelor AEI, în 2021, din prețul final al gazului, 50% au fost costuri, 5% – profiturile medii ale companiilor, iar 45% a intrat direct în buzunarele statului.
În 2022, ca urmare a impozitării progresive practicate de statul român în acest sector, 64% din prețurile finale vor lua calea bugetului de stat, 30% vor fi costuri, iar 6% profituri ale companiilor din domeniu.
Materialul în întregime în Profit.ro.