Apel către pescari: Nu mai rețineți peștii sub dimensiuni! Puietul de azi ne va asigura partide de pescuit aproape de casă

Claudiu Fiu, reprezentant al Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Gorj, face un apel public la cumpătare și înțelepciune, rugând pescarii să nu mai rețină peștii sub dimensiuni.

Din păcate, asemenea practici tind să devină uzitate de tot mai mulți membri ai Asociației, persoane care capturând puietul anulează efortul populărilor și șansa unor capturi în viitor.

Probabil ați observat o înmulțire vizibilă a puietului din speciile de ciprinide pe barajele Vădeni și Târgu Jiu, în special a crapului comun și salontă <<oglindă>>. Asta se datorează unor factori locali cumulați și cu o serie de populări cu reproducători, populări care au avut efect și care au fost susținute prin sprijinul membrilor AJVPS Gorj, al nostru, tuturor celor ce vrem ape bogate în pește.
Ce doresc eu să expun, cu speranța că o să înțeleagă și cei ce nu realizează că resursa acvatică este epuizabilă și expusă unor mari presiuni (poluare, dăunători, braconaj, etc):
Puietul de crap ne asigura garanția că în anii viitori vom pescui aproape de casă. Indiferent dacă în baraje vor avea goliri, noi nu ne dorim asta, peștele respectiv se relochează către aval, până la Ișalnița, unde tot noi pescuim.
Haideți sa fim responsabili și să nu reținem peștii sub dimensiunile legale. Au avut și vor avea loc controale ce vizează acest aspect și, reamintesc, printre alte sancțiuni de coerciție există conform statutului AJVPS Gorj și posibilitatea interzicerii dreptului de a face parte din Asociație a acelor care au fost sancționați pentru astfel de fapte. Este limpede, reținerea peștilor sub dimensiunea legală poate genera, pe lângă amendă, și suspendarea dreptului de a pescuii pe apele respective.
Nu putem fi colegi cu astfel de indivizi, care nu respectă peștii, implicit natura”, a transmis Fiu.