Aproape 700 de condamnați pentru omor, viol și tâlhărie, eliberați condiționat în prima jumătate a anului

Potrivit datelor furnizate de Administrația Națională a Penitenciarelor, aproape 23.000 de condamnați au fost eliberați mai devreme din închisori în baza legii recursului compensatoriu. De asemenea, în primele șase luni ale anului în curs, au fost eliberate condiționat 697 de persoane ce fuseseră condamnate pentru omor, viol și tâlhărie. Dintre acestea, 273 au fost condamnate pentru omor – 34 pentru omor deosebit de grav, iar 114 pentru viol. Trei dintre cei eliberați primiseră condamnări pe viață.

Legea recursului compensatoriu a trecut de Parlament cu voturile PSD, ALDE și UDMR și a fost publicată în Monitorul Oficial în iulie 2018. A fost abrogată în decembrie 2019.

Tot în acea lună, Sorin Dumitrașcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, a declarat că legea a fost dată pentru politicienii care aveau probleme cu justiţia, nicidecum pentru a îmbunătăţi condiţiile din penitenciare. Cifrele par să îi dea dreptate.

Efectul acestei legi asupra societății a fost devastator, iar politicienii nu au făcut nimic pentru rezolvarea adevăratei probleme: condițiile proaste din penitenciare, la care fosta guvernare a făcut trimitere atunci când a motivat emiterea acestei legi. Investițiile în penitenciare au fost reduse cu 200%”, a spus Dumitraşcu.

Mulți români au devenit victime ale celor eliberați condiționat. Cel mai recent caz care a îngrozit România a fost al unei tinere din Dârvari, județul Mehedinți, care a fost incendiată de un bărbat eliberat condiționat, deși fusese condamnat pe viață pentru cinci crime. El s-a sinucis apoi în arest.