Avertizare meteo! Întreaga Oltenie, sub Cod portocaliu de ploi abundente

Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări meteo, Cod galben de ploi și Cod portocaliu de ploi abundente. Începând cu orele 16:00, întreaga Oltenie ar urma să intre sub incidența Codului portocaliu de ploi abundete.

” – COD GALBEN

Interval de valabilitate: 27 mai, ora 12:00 – 29 mai, ora 10:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

         În intervalul menționat, în zona Munților Banatului, a Carpaților Meridionali și Orientali, în Oltenia și local în Muntenia, Transilvania și nordul Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii, grindină și averse ce vor avea și caracter torențial. Cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și pe arii restrânse 40 l/mp.

         Notă: Astfel de fenomene se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe suprafeţe mai mici şi pentru intervale scurte.

– COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 27 mai, ora 16:00 – 28 mai, ora 21:00
Fenomene vizate:
 ploi abundente

          În intervalul menționat, în județele Mehedinți, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Suceava, Neamț, Botoșani, precum și în zona de munte a județelor Caraș-Severin, Hunedoara, Alba și Bacău, vor fi perioade cu ploi abundente și în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 40…50 l/mp și pe arii restrânse 60…70 l/mp.                 La altitudini de peste 2000 m, ploile vor determina topirea și cedarea apei din troienele de 70…90 cm, încă existente pe crestele Carpaților Meridionali”, a transmis sursa citată.