Banalitate transformată în parodie publică: Să râdem cu polițiștii gorjeni

Media locală a semnalat miercuri cazul unei femei din Republica Moldova care s-a aciuit la Fărcășești – Gorj și a depășit termenul legal de ședere în România. Din această speță, polițiștii de la imigrări au încercat să facă un adevărat episod desprins din filmele de acțiune, în care băieții buni se organizează ireproșabil pentru a aduce victoria binelui asupra răului. Dar să urmărim un fragment din comunicatul oficial.

”Polițiștii Inspectoratului General pentru Imigrări, Biroul pentru Imigrări al Județului Gorj, au organizat, la data de 9 aprilie, o acțiune cu forțe proprii, în scopul prevenirii și combaterii șederii ilegale a străinililor pe raza de competență. În actul activităților întreprinse a fost depistată, cu ședere ilegală, o femeie din Republica Modova, în vârstă de 39 de ani. În urma verificărilor efectuate, polițiștii de emigrări au stabilit că aceasta a intrat legal în România în baza convențiilor internaționale prin care se desființează unilateral regimul de vize și nu a părăsit teritoriul țării noastre în termen de maximum 90 de zile. Ca urmare a celor constatate, polițiștii de la imigrări au emis pe numele acesteia o decizie de returnare de pe teritoriul României, prin care este obligată să părăsească țara în 15 zile, totodată, acesteia fiindu-i aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 600 de lei. La ieșirea din țară, va fi instituit consemnul de interzicere a intrării în România pe o perioadă de 3 luni”, li s-a transmis jurnaliștilor, mesaj ce are ca destinatar final cetățeanul, plătitorul de taxe și impozite. 

Avem: o acțiune, scop, prevenire, combatere, forțe proprii, actul actitivităților întreprinse, verificări efectuate, depistată, convenții internaționale.

Din rânduri mai lipsește doar o melodie în crescendo, doi cai împușcați și câțiva șpioni la patru ace. Cu ochelari de soare, obligatoriu. În fapt, cel mai probabil, polițiștii din Fărcășești au identificat banal cetățeanul moldovean, știau de ceva vreme de existența sa pe raza comunei și, potrivit regulamentelor, au raportat eșaloanelor superioare. Cel mai sigur, femeia interacționa cu comunitatea, nu a găsit-o nimeni ascunsă în tuneluri sau alte grozăvii de cinema. Simplu, fără antren, tensiuni, muzică nervoasă, sânge și eroi.

Dar să urmărim relatarea corespondentului nostru secret de război pe timp de pace, cum a deslușit el ițele acestei acțiuni așezate la punct și virgulă de polițiștii de la imigrări. Nu o luați de bună, are doar două personaje: Domn șăf (polițist din Fărcășești) și Gheară (vedetă locală, cu câteva luni de mai cazare la hotelurile Ministerului Justiției).

O seară ca oricare, cârciuma sătească:

Domn șăf: – Ce îmi văd mie ochii, ce valoare a ieșit în lume?! Ce piesă mi se arată?! Bă Gheară, Gheruță, ia vino să mă saluți, mă, că ai restanțe mari și dobânda crește, mă!

Gheară: Aoleo, numa’ boieri pe aiciișa! Miroși a prost și îmbrăcat de la mall. Circulă greii mai al naibii decât corentu ielectric. Mișcare ordonată și continuă, te arde dacă nu te protejezi. Să trăiești, domn șăf, pupa-ți-aș șmecheria dă pă suflețăl, să fiu și io la valuarea supărărilor matale!

Dom șăf: Domnule Gheară, ce ne mai spui dumneata? Că de la o vreme, nimic. Copil cuminte, stai pe burtă.

Gheară: Poi, șăfule, nu știi matale că dacă faci valuri iei umezeală la plămâni? Te trage rău, răsar crizanteme pe mormânt. Plictiseală, mareșale. Ie lumea plecată, nici copii nu mai sunt. Mai mare balamucul la televizor, decât pe uliță. Când mă mai pilesc dau volumul la maxim și ies la poartă. Și privesc la vale pe drum, privesc la deal pe drum, mă corpeșesc nostangiile. Când era veață pe la noi. Eheee, vremuri. Nu se mai întorc. Ce am trăit noi nu o să mai trăiască niminea.

Domn șăf: Urât, Gheară. Da, gata că mă deprimi. Și tu nu știi ce periculoasă e depresia. Boala secolului, a mileniului, Gheară! Bă, da chiar nimic? Nimic? Nicio bătaie de vânt, nici măcar o adiere? Mă dezamăgești.

Gheară: Uitai, domn șăf! Ar fi ceva.

Domn șăf: I-auzi. E ceva și Gheară nu îmi spune. Nu e bine.

Gheară: Domn șăf, și-a luat Felie fomeie. O moldoveancă.

Domn șăf: Foarte bine că și-a luat. Nu vezi că ne-au invadat epilații și manichiurații? Ce dacă e moldoveancă, gemea pământul de ei pe acilea. Oameni de ispravă. Acțiunea 7.000, Gheară. Bă, da e ceva de ea? E? E, bă?

Gheară: E, domn șăf! Da, cin’ se bagă peste Felie? Ie modoveancă de-ailată, împărate.

Domn șăf: Cum de-ailată? E cu femeile? Atunci ce caută, bă, la Felie în bătătură și în pat?

Gheară: Nuuu, barosane, nu te inerva, că mă apucă amintirile. Și când mă apucă, știu că te țin. Te țin vreo 3-4 ore, iar pe mine câţiva ani. E din Republica Moldova, rusoaică, domn șăf.

Domn șăf: Hoopaaa! Așa, băi Gheruță. Acum simt că exiști. Că ești tu. Uite ce respirație proaspătă ai. Așa da, bă. Şi o să ştie şi şefii mei de mine. Că mai sunt şefi, Gheară. Lumea asta e mare.

Întrerupem corespondența imaginară de la Fărcășești pentru a încheia cu asigurările autorităților după rezolvarea cu bine a problemei cetățeanului moldovean depistat în comună.

”Biroul pentru Imigrări al Județului Gorj continuă acțiunile pentru prevenirea și combaterea șederii ilegale a străinilor, utilizând toate resursele proprii de care dispune și cooperând cu toate instituțiile cu artibuții în domeniu, în scopul menținerii unui climat de ordine și liniște  publică în rândul comunității noastre”, se arată în comunicatul Biroului pentru Imigrări al Județului Gorj.