Bolile cronice din lista pentru etapa a II a de vaccinare anti-Covid 19

 

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid 19, a anunțat, duminică seara, la o televiziune centrală, că autoritățile sunt gata să demareze și etapa a doua de vaccinare, începând cu 15 ianuarie.

Se va începe cu persoanele internate în centrele medico-sociale, rezidențiale, continuând cu suferinzii care sunt cu insuficiență renală cronică în stadiul de hemodializă.

Luni, 11 ianuarie, va fi dată publicității și lista bolilor cronice ce vor implica includerea în cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare. Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, bolile cronice cardiovasculare, diabetul zaharat, afecţiunile neurologice precum sindromul Down, obezitatea, afecțiunile cronice renale, pulmonare, imunodepresia, infecția cu HIV și SIDA, sunt o parte din bolile care se vor regăsi pe listă.

Echipe mobile………

 

În același context s-au făcut precizări ce țin de modul în care își vor desfășura activitatea echipele mobile de vaccinare:

Ele vor asigura vaccinarea, de pildă, persoanelor care sunt internate în centrele medico-sociale. De pe dată de 15 așa se va și întâmplă. Există proceduri în acest sens prin care centrele vor fi programate pentru vaccinare în colaborare cu DSU și nucleul județean al activităților de vaccinare.

Practic se stabilește un orar în care echipele mobile merg la sediul centrului și împreună cu administratorul, care are datoria să obțină consimțământul informat al persoanelor de acolo,  se efectuează activitatea de vaccinare și ulterior se înregistrează persoanele în registrul electronic.

În colaborare cu medicul de familie și cu Direcția de Asistență Socială din Primărie se stabilește numărul persanelor care se află în incapacitatea de a se deplasa la centrul de vaccinare. Și prin intermediul acestor echipe mobile se asigura vaccinarea chiar la domiciliu a acestor persoane, iar dacă sunt multe persoane atunci vom alocă un centrul mobil care se va deplasa în localitatea respectivă și va asigura accesul persoanelor la vaccin”, a precizat, la Antena 3, șeful campaniei.

 

Programarea se va efectua prin intermediul paginii web, prin această platforma de programare. Fie individual dacă vorbim despre persoane peste 70 de ani. Pe baza CNP-ului se verifică foarte ușor categoria de risc din care aparține persoană respectivă. Sau prin medicul de familie, DSU, sau prin intermediul unei persoane din familie. Sau prin servicii de call-center.

Articolul precedentGorj: 1320 vacinări anti-Covid 19 în județ
Articolul următorInuman! Un bătrân se roagă în genunchi să fie consultat într-un spital din România