Centura, fără proiect ok, se aștepta un blocaj, iar finalizarea costă mai mult decât proiectul inițial

Primarul municipiului, Marcel Romanescu, a catalogat vizita Ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, la Târgu Jiu drept o întâlnire “strict politică”. Romanescu a declarat că nu a primit o invitaţie la eveniment, în schimb viceprimarul Aurel Popescu a fost prezent la întrevederea de sâmbătă, fără a fi mandat din partea municipalităţii. Cuc a avut un discurs cel puţin curios la Târgu Jiu, iar în ofensiva sa a lovit chiar în colegul său de partid, Florin Cârciumaru, în al cărui mandat au început lucrările la obiectiv, o investiţie care ar fi trebuit finalizată prin 2016. Ministrul a sugerat că autorităţile locale nu au avut pregătirea adecvată să facă planurile parcelare ca să se poată face exproprierile. Pe de altă parte, Narcis Neaga, directorul directorul CNAIR a admis că un blocaj la lucrarea iniţială era de anticipat.

“Când am dat ordin de începere și am identificat locuințe care erau pe culoarul de expropriere, deja era clar că lucrurile vor intra într-un oarecare blocaj, însă legea ne permitea să mergem mai departe”, a sunat o parte din justificarea lui Neaga.

Cert este că lucrările la centura Târgu Jiu sunt realizate în proporție de 40%, iar  primăriile Bumbești-Jiu și Târgu Jiu au fost date în judecată,  tocmai de CNAIR,  pentru că nu au făcut la timp planurile parcelare care să ajute drumarii să facă exproprierile. E exact ce primarul Romanescu spune că a făcut, faţă de predecesorul său.

“Dacă era o problemă de o altă natură, eram înştiinţat ca autoritate. Am văzut în fotografii că a fost prezent şi domnul Cârciumaru, putea să-l întrebe ce s-a întâmplat cu centura, pentru că din datele pe care le am eu în acest moment, centura trebuie finalizată din octombrie 2016. Eu sunt primar din vara lui 2017, deci vinovaţii, dacă domnul ministru consideră că există vinovaţi în cadrul Primăriei municipiului Târgu Jiu… ar trebui să-i facă o vizită domnului senator, să-l întrebe de ce s-a ajuns în această situaţie. Eu ştiu ce am făcut, în momentul de faţă se lucrează pentru planurile parcelare şi cadastru sistematic. Este pentru prima data când se scoate la licitaţie şi câştigă o firmă care se ocupă de realizarea acestui proiect”, a declarat Romanescu.

Primarul Romanescu a afirmat că nu-l interesează războaiele politice în acest moment, ci, pur şi simplu, terminarea lucrării începute acum ani buni. Pentru ca totuşi o justificare să existe din partea Guvernului,  CNAIR a constatat că proiectul iniţial era greşit. Prin urmare contractul iniţial de 155 de milioane lei a fost reziliat, iar finalizarea investiţiei costă acum… 200 de milioane.

“În mai 2018, la un şi jumătate după ce trebuia finalizată centrura municipiului, Compania constată că proiectul nu corespunde cu realitatea. Ai dat un termen de finalizare, 2016, şi în 2018 spui că nu era proiectul corect?! Licitaţia care se face acum ia în calcul noul proiect al Copmpaniei de Drumuri şi Autostrăzi. Corect ar fi fost ca Primăria să se pună la masă cu reprezentanţii Companiei şi să găsească soluţii, nu rezolvăm nimic aruncându-ne pisica moartă în curtea celuilalt”, a spus Romanescu.

Articolul precedent”Iedilul” se transformă, dar nu se lasă: Cîrciumaru a predat lecția mizeriilor politice, în direct, la radio
Articolul următorGelos, a dat de necazuri: Un bărbat de 68 de ani și-a amenințat soția cu moartea