Cîțu: Fără investiții, nu avem cum să susținem acest nivel al salarizării

Premierul Florin Cîțu a declarat, miercuri, că situația economică a României nu permite o majorare a salariilor.  Afirmaţia vine în contextul în care mai mulţi sindicalişti au protestat, miercuri, în faţa Ministerului Justiţiei, iar angajaţii din sectorul bugetar cer majorarea lefurilor. Șeful guvernului afirmă însă că, pentru o creştere economică sustenabilă, prioritare sunt investiţiile.

Anul acesta trebuie să alocăm resurse către investiții, pentru a genera creștere economică. Numai cu creștere economică sustenabilă – ăsta e semnalul pentru toți angajații din sectorul public – putem să susținem nivelul actual de salarizare. Fără o creștere economică sustenabilă, fără investiții, nu avem cum să susținem acest nivel al salarizării. Dar mereu sunt dispus să discut cu toată lumea, cu cifrele, pe masă, să vedem care sunt soluțiile. Toți trebuie să tragem în aceeași direcție să avem o economie performantă, care să poată susține și salariile și pensiile la nivelul actual”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Cîţu a reaminit că actualul context economic nu este favorabil la nivel internaţional. Cu toate acestea, unele salarii au crescut în 2020.

România trece printr-o situație dificilă, printr-o perioadă de criză economică. Totuși, în 2020, în cea mai mare criză economică din ultimii 100 de ani, eu am fost cel care a spus că nu e momentul să facem o reformă în administrație, să înghețăm salariile, să facem aceste lucruri în 2020. Am avut o creștere a salariilor medie în sectorul public, în 2020, de 8%, când în restul Europei media a fost de 3%”.