CSM va sesiza Inspecția Judiciară în speța Adina Florea, pentru ancheta în cazul Kovesi

 

Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) va sesiza Inspecția Judiciară în cazul procurorului Adina Florea, de la Secția specială, pentru ancheta în speța Kovesi.
Procurorii CSM au decis, marți, sesizarea Inspecției Judiciare pentru cercetări prealabile în cazul procurorului Adina Florea, de la Secția de anchetare a magistraților, pentru anchetele ce i-au vizat pe Laura Codruța Kovesi și pe procurorul DNA Alfred Savu.

 

Hotărârea a fost luată în unanimitate.

Demersul a fost inițiat de procurorul Cristian Ban, vicepreședinte CSM. Acesta a invocat motivarea deciziilor definitive ale instanței supreme, care a respins măsurile de control judiciar dispuse de Adina Florea în cazul fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi și fostului procuror DNA Alfred Savu.
Reamintim, în data de 3 aprilie 2019, instanța supremă a decis ridicarea măsurii controlului judiciar în cazul fostei șefe a DNA, ceea ce a însemnat și ridicarea interdicțiilor, între care și cea de a părăsi țara. Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost definitivă.
Măsura controlului judiciar fusese luată de Secția pentru anchetarea magistraților în plină procedură pentru numirea procurorului șef european, iar autoritățile de la Bruxelles au acuzat Guvernul de la București că astfel încearcă să o împiedice pe Kovesi să ajungă la conducerea Parchetului European.
Dosarul în care Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar de către Secția de investigare a magistraților a fost deschis în urma unui denunț al lui Sebastian Ghiță.