Decizie! Judecătorii nu mai pot anula suspendarea permisului de conducere și nici reduce perioada sancțiunii

Judecătorii nu mai pot reduce perioada suspendării unui permis de conducere şi nici decide înlăturarea măsurii, a hotărât Înalta Curte de Justiție și Casație.

Prin același proces-verbal prin care i se aplică șoferului o amendă se pot aplica și alte sancțiuni – sancțiuni complementare, potrivit OUG nr. 195/2002 (Codul rutier). Suspendarea temporară a exercitării dreptului de a conduce este una dintre acestea.

Instanţa de judecată, învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale formulate împotriva unui proces-verbal de contravenţie, prin care s-a aplicat sancţiunea complementară a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, nu are posibilitatea să examineze proporţionalitatea acestei sancţiuni complementare”, a stabilit Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie.

Decizia a devenit oficială la finalul săptămânii trecute.

Dacă procesul-verbal prin care sunt aplicate amenda/avertismentul și alte sancțiuni complementare nu e întocmit așa cum cere legea, atunci măsurile ar putea fi înlăturate, însă aici vorbim de cu totul alte probleme, ce țin de rigorile pe care polițiștii trebuie să le respecte atunci când întocmesc procesele-verbale de contravenție, iar nu de cât de dură e sancțiunea aplicată în raport cu fapta, de exemplu”, explică avocatnet.ro.