Deficit uriaș la fondul din care este finanțată Sănătatea

 

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele 11 luni ale anului 2022 cu deficit de 3,33 de miliarde de lei, de cel puţin două ori mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2021, transmite Economica.net.
Aceeași sursă mai precizează că subvenţiile – a doua sursă de bani la Fond – au scăzut la 7,9 miliarde de lei în perioada ianuarie – noiembrie 2022, după doi ani consecutivi de creştere susţinută.
FNUASS este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile sociale de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS în baza declaraţiei unice depuse la Fisc, din taxa clawback plătită de producătorii de medicamente şi din subvenții. Din banii stânşi la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele Teritoriale de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. Din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului medico-sanitar şi auxiliar, în baza legii salarizării unice.