Demers pentru stimularea natalității: Indemnizație pentru părinții cu mai mult de doi copii

 

Demers legislativ pentru stimularea natalității în România. Un proiect de lege recent înregistrat la Parlament propune acordarea de indemnizații lunare de cel puțin un salariu minim pe economie celor care au trei sau mai mulți copii.
Totodată, demersul încurajează și parteneriatele public-private pentru construirea de grădinițe și creșe și propune acordarea unei mese calde tuturor elevilor care frecventează învățământul de stat.
Potrivit textului documentului, persoanele care au în întreținere trei sau mai mulți copii în vârstă de până la 18 ani ar urma să beneficieze de o indemnizație lunară neimpozabilă și nesupusă executării silite (cu excepția situației în care a fost acordată în mod necuvenit).

Sumele propuse sunt:

 – echivalentul unui salariu minim pe economie pentru trei copii;
 – 1,5 salarii minime nete pentru cei care au patru copii;
 – două salarii minime nete pentru cinci copii;
 – 2,5 salarii minime nete pentru șase sau mai mulți copii.

IMPORTANT!

Sumele ar urma să fie acordate tuturor celor care îndeplinesc criteriile legate de numărul de copii, o condiționare fiind ca beneficiarii să realizeze venituri impozabile, din salarii sau pensii, indiferent de cuantumul acestora.

Pentru mamele aflate în concediu de creștere copil, propunerea prevede că aceasta trebuie să fi realizat venituri impozabile în 12 din ultimele 24 de luni de dinaintea nașterii (sau adopției).

De asemenea, pentru a se califica, părinții sau întreținătorii trebuie să fie cetățeni români, cu domiciliul în România, iar copii aflați în îngrijire să fie înscriși într-o unitate de învățământ după vârsta de trei ani

Beneficiile propuse în această inițiativă ar urma să fie acordate unei singure persoane, în cazul în care există doi întreținători și ar înceta în situația în care custodia copilului este pierdută.

 

IMAGINE: